4 portioner
600 g nötfärs (gärna av högrev) alternativt 4 hamburgare à 90-150 g
1 liten vitlöksklyfta
2 msk soja
1 msk grillkrydda
1 msk flytande honung
salt
peppar
Riv vitlöken fint. Blanda kryddor, soja och honung med färsen. Salta och peppra. Forma fyra rejäla burgare, eller åtta små.
Chiliketchup:
4 färska tomater
1 liten gul lök
1 dl krossade tomater
1 färsk chili
1 vitlöksklyfta
2 msk honung
några droppar hickory smoke
1 msk balsamvinäger
1 dl hackad färsk koriander, eller fryst
salt, peppar
Hacka löken fint och riv vitlöken. Hacka tomaterna. Hetta upp lite olja i en kastrull och lägg i vitlök, lök och hackad chili. Tillsätt tomaterna och de krossade tomaterna. Tillsätt vinäger och honung och låt ketchupen koka ihop minst 20 minuter. Smaka av med salt och peppar och tillsätt koriandern. Mixa ketchupen slät med mixerstav.
Servera burgarna med smält cheddarost, rostade bröd, sallad, tomater, saltgurka och rödlök. Toppa med ketchupen. Väl strips eller blandad sallad som tillbehör.
Smaklig måltid!