Middagstipset: Het chili med chorizo

Grytor av olika slag är perfekt vardagsmat, både värmande och mättande. Den som vill ha ett vegetariskt alternativ byter ut chorizon mot halloumi, som får en härligt krämig konsistens när den får puttra med i såsen!

Chili. Chili med kryddstark korv passar perfekt så här mitt i vintern.

Chili. Chili med kryddstark korv passar perfekt så här mitt i vintern.

Foto: Janerik Henriksson/TT

MIDDAG2017-01-11 13:00

4-6 portioner (gryta brukar räcka länge...)

8 chorizokorvar

1 gul lök

1 röd chili, urkärnad

3 vitlöksklyftor

1 gul paprika

1 msk spiskummin

2 tsk torkad koriander

1 ask körbärstomater

2 burkar krossade tomater

2 msk soja

2 msk flytande honung

2 dl mellangrädde

250 g svarta bönor

200 g kidneybönor

2-3 dl vatten

1 kanelstång

salt, peppar

Hacka lök, vitlök och chili fint. Dela paprikan i tärningar. Skär korven i slantar och stek tills den får färg på varje sida. Tillsätt vitlök, chili, lök och paprika och låt steka med i några minuter. Tillsätt de torra kryddorna och rör om ordentligt. Skär körsbärstomaterna i halvor och tillsätt dem. Slå på de krossade tomaterna, lägg i kanelstången och låt chilin koka upp och puttra på låg värme i 15-20 minuter. Tillsätt soja, honung och mellangrädde. Skölj bönorna i durkslag och tillsätt dem. Rör om, men var försiktig så det inte blir bönmos! Späd grytan med vatten om den känns för tjock. Smaka av med salt och peppar.

Avokadosallad:

2 avokado

2 salladslökar

1 kruka koriander

1 lime, saften

salt

Tärna avokadon, hacka koriandern och salladslöken. Blanda i en skål. Pressa över lime och smaka av med lite salt.

Servera chilin med en klick yoghurt och avokadosalladen. Smaklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!