Middagstipset: Kantarellpaj med Västerbottensost

Fredag och vi fortsätter på den gröna linjen. Frysta kantareller funkar utmärkt i denna matiga middagspaj.

Foto: Christine Olsson/TT

MIDDAG2016-11-11 13:00

4-6 portioner

Pajdeg:

120 g smör

3 dl mjöl

1 tsk salt

3 msk vatten

en näve solrosfrön

Skär smöret i bitar, då mjuknar det snabbare. Arbeta snabbt ihop ingredienserna till en deg, använd matberedare om du har. Tryck ut skalet i en pajform och ställ in i frysen en liten stund och picka med en gaffel. Värm ugnen till 200 grader. Förgrädda skalet i 10-15 minuter tills det får lite färg.

Fyllning:

300 g kantareller

1 vitlöksklyfta

1 bit purjolök, 15 cm cirka

några kvistar färsk rosmarin

flytande honung

Låt kantarellerna rinna av om du använder frysta, borsta dem rena från jord om du använder färska. Strimla purjolöken och hacka vitlöken. Hacka rosmarin. Lägg allt i pajskalet och salta lätt.

Äggstanning:

2 ägg

3 dl mellangrädde

3 dl riven Västerbottensost

svartpeppar från kvarn

Vispa ihop och tillsätt peppar. Häll blandningen över pajen. Grädda i ugnen i cirka 25 minuter, tills äggstanningen har stelnat.

Smaklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!