4 portioner
600 g nötfärs
1 gul lök
4 msk ströbröd
1 dl grädde (eller mjölk)
1 ägg
2 msk soja
1 msk honung
1 kruka färsk persilja
1 msk lantbuljong (buljongpulver på burk, kan uteslutas. Salta lite extra i så fall)
salt, peppar
smör till stekning
Hacka löken och bryn den hastig i lite smör. Blanda ströbröd och grädde i en skål och låt svälla 10 minuter. Tillsätt soja och buljongpulver i ströbrödsmeten. Salta och peppra också, det gör det enkelt att fördela kryddorna i köttfärsen. Blanda i färs. Hacka persilja och rör ned, tillsammans med ägget och honungen. Bearbeta snabbt så färsen inte blir trist och trådigt. Stek biffarna i smör tills de är genomstekta. Lyft över dem i kastrull med lock.
Sås:
Slå lite vatten i stekpannan och sila stekskyn. Smält en klick smör och blanda i 2 msk vetemjöl. Slå i skyn, tillsätt soja och 2 dl mellangrädde. Salta och peppra extra om det behövs.
Grönsakspytt:
4 stora morötter
2 dl bondbönor eller andra bönor (sojabönor är också gott, finns i frysdisken)
1 gul lök
1 squash
salt, peppar
Dela morötterna i tunna slantar. Rensa bondbönorna och ta ut dem ur höljet som sitter runt själva bönan. Hacka löken och tärna squashen. Fräs alltihop i lite olja, smaka av med salt och peppar.
Servera biffarna med pytt och sås, lingon och/eller inlagd gurka är gott till.
Smaklig måltid!