Middagstipset: Köttfärsbiffar med grönsakspytt

Höst betyder att det är säsong för rotsaker av allehanda slag. Har du tur hittar du även läckra bondbönor i grönsaksdisken.

Foto: Fotograf saknas!

MIDDAG2016-09-01 13:00

4 portioner

600 g nötfärs

1 gul lök

4 msk ströbröd

1 dl grädde (eller mjölk)

1 ägg

2 msk soja

1 msk honung

1 kruka färsk persilja

1 msk lantbuljong (buljongpulver på burk, kan uteslutas. Salta lite extra i så fall)

salt, peppar

smör till stekning

Hacka löken och bryn den hastig i lite smör. Blanda ströbröd och grädde i en skål och låt svälla 10 minuter. Tillsätt soja och buljongpulver i ströbrödsmeten. Salta och peppra också, det gör det enkelt att fördela kryddorna i köttfärsen. Blanda i färs. Hacka persilja och rör ned, tillsammans med ägget och honungen. Bearbeta snabbt så färsen inte blir trist och trådigt. Stek biffarna i smör tills de är genomstekta. Lyft över dem i kastrull med lock.

Sås:

Slå lite vatten i stekpannan och sila stekskyn. Smält en klick smör och blanda i 2 msk vetemjöl. Slå i skyn, tillsätt soja och 2 dl mellangrädde. Salta och peppra extra om det behövs.

Grönsakspytt:

4 stora morötter

2 dl bondbönor eller andra bönor (sojabönor är också gott, finns i frysdisken)

1 gul lök

1 squash

salt, peppar

Dela morötterna i tunna slantar. Rensa bondbönorna och ta ut dem ur höljet som sitter runt själva bönan. Hacka löken och tärna squashen. Fräs alltihop i lite olja, smaka av med salt och peppar.

Servera biffarna med pytt och sås, lingon och/eller inlagd gurka är gott till.

Smaklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!