Middagstipset: Paj med massor av grönt

Låt inte grönsakerna som ligger och ser lite ledsna ut gå till spillo. Stoppa ned dem i en paj istället och få en finfin och klimatsmart måltid! Här har jag använt tomater, grönkål och lök, men andra grönsaker går precis lika bra. Ta det du har!

Kylskåpsfynd. Låt inte resterna gå till spillo. Lägg dem i ett frasigt pajskal!

Kylskåpsfynd. Låt inte resterna gå till spillo. Lägg dem i ett frasigt pajskal!

Foto: Linda Kask

MIDDAG2016-11-17 13:00

4-6 portioner

Pajdeg:

2 dl vetemjöl

1 dl dinkelsikt (kan bytas ut mot grahamsmjöl eller vetemjöl)

1 tsk salt

120 g smör

2 msk kallt vatten

Arbeta ihop degen för hand eller i matberedare. Den ska bara nypas ihop, överarbeta den inte! Tryck ut degen i en pajform, pricka med en gaffel. Ställ in formen i kylskåpet en stund. Värm ugnen till 200 grader. Förgrädda skalet i cirka 15 minuter.

Fyllning:

1 ask körsbärstomater

3 dl hackad grönkål

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

rivet skal av en citron

200 g smulad fetaost

salt, peppar

Klyv tomaterna i halvor. Hacka kålen grovt. Skär löken i tunna ringar. Hacka vitlöksklyftorna fint. Lägg allt i pajskalet. Riv citronskalet över. Smula över osten och dra några varv med svartpepparkvarnen.

Äggstanning:

3 ägg

1 dl grädde

2 dl mjölk

svartpeppar

2 dl hackad, färsk persilja eller andra örter du gillar

Vispa ihop mjölk och ägg. Häll äggstanningen över och strö över örterna. Peppra eventuellt. Grädda i ugnen i 20-25 minuter, tills äggstanningen har stelnat och fått fin färg.

Smaklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!