Middagstipset: Pizza med potatis och pesto

Potatispizza har seglat upp som en solklar favorit hos oss, åtminstone när vi vuxna väljer pizzafyllning. Peston i botten ger en fantastisk smak.

Potatis och pesto är en sagolikt god pizzafyllning.

Potatis och pesto är en sagolikt god pizzafyllning.

Foto: Josefin Wiklund

MIDDAG2016-06-15 14:00

4 portioner/2 rejäla pizzor

Deg:

2,5 dl ljummet vatten

3 msk mjölk

12 g jäst

2 tsk salt

4 msk olivolja

2 msk flytande honung

2 dl dinkelsikt

3 dl vetemjöl special

mjöl och olivolja till utbakning

Smula ned jästen i en degbunke. Blanda ut den i vattnet tills den löses upp. Tillsätt mjölk, olja, honung och salt. Blanda i mjölet, lite eftersom. Arbeta degen väl i fem minuter, den ska vara ganska lös. Låt jäsa 30 minuter.

Slå på ugnen på 250 grader

Pesto:

1 kruka basilika

1 dl pinjenötter

1,5-2 dl olivolja

1 vitlöksklyfta

lite salt

2 dl parmesanost, riven

Mortla pinjenötterna och hacka basilikan. Riv vitlöken, osten och blanda ihop allt. Späd peston med olivolja till lagom konsistens.

Baka ut pizzan så tunt du kan på två plåtar. Bred över pesto.

Fyllning:

8 potatisar, hyvla tunt med mandolin eller skär tunt med kniv

2 mozzarellaostar, skär i skivor

1 rödlök, skär i tunna ringar

1 ask körbärstomarer, dela på mitten

Fördela potatis (salta lätt ovanpå), lök och tomater på pizzorna. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter. Ta ut plåten och lägg på mozzarellan. In i ugnen tills osten har smält. Ta några varv med svartpepparkvarnen innan servering.

Smaklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!