4 portioner/2 rejäla pizzor
Deg:
2,5 dl ljummet vatten
3 msk mjölk
12 g jäst
2 tsk salt
4 msk olivolja
2 msk flytande honung
2 dl dinkelsikt
3 dl vetemjöl special
mjöl och olivolja till utbakning
Smula ned jästen i en degbunke. Blanda ut den i vattnet tills den löses upp. Tillsätt mjölk, olja, honung och salt. Blanda i mjölet, lite eftersom. Arbeta degen väl i fem minuter, den ska vara ganska lös. Låt jäsa 30 minuter.
Slå på ugnen på 250 grader
Pesto:
1 kruka basilika
1 dl pinjenötter
1,5-2 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
lite salt
2 dl parmesanost, riven
Mortla pinjenötterna och hacka basilikan. Riv vitlöken, osten och blanda ihop allt. Späd peston med olivolja till lagom konsistens.
Baka ut pizzan så tunt du kan på två plåtar. Bred över pesto.
Fyllning:
8 potatisar, hyvla tunt med mandolin eller skär tunt med kniv
2 mozzarellaostar, skär i skivor
1 rödlök, skär i tunna ringar
1 ask körbärstomarer, dela på mitten
Fördela potatis (salta lätt ovanpå), lök och tomater på pizzorna. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter. Ta ut plåten och lägg på mozzarellan. In i ugnen tills osten har smält. Ta några varv med svartpepparkvarnen innan servering.
Smaklig måltid!