Middagstipset: Spaghetti med köttfärssås

Trotjänare på middagsbordet, en maträtt så välbekant att jag skulle kunna laga den i sömnen. Lika gott blir det varje gång och lika uppskattat där hemma. Barnens favorit, som med fördel får koka länge på spisen. För vegetariskt alternativ, använd soja- eller quornfärs.

Måndagsmys! Spaghetti med köttfärssås, eller vegetariskt alternativ, brukar falla hela familjen i smaken!

Måndagsmys! Spaghetti med köttfärssås, eller vegetariskt alternativ, brukar falla hela familjen i smaken!

Foto: Linda Kask

MIDDAG2016-10-31 13:00

4 portioner

600 g köttfärs

1 burk konserverade körsbärstomater (eller vanliga krossade)

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

2 rivna morötter

0,5 dl chilisås

2-3 tsk torkad oregano

2-3 tsk chiliflakes

1 msk flytande honung

lite vetemjöl

2 dl mellangrädde

2 msk soja

1 skvätt oxfond (och/eller en slatt rödvin, om du har)

8 soltorkade tomater, finhackade

salt, peppar

1-2 dl färska örter, hackade. Basilika, timjan eller persilja passar fint.

parmesanost till servering'

smör till stekning

Hacka löken och riv vitlöken fint. Riv morötterna. Smält smör i en stekpanna och bryn löken och vitlöken tills den mjuknat och börjar dofta. Tillsätt morotsrivet. Lägg över i en separat kastrull. Smält smör och bryn köttfärsen i omgångar. Lyft över i kastrullen. Salta och peppra. Tillsätt tomaterna och eventuellt vinet. Tillsätt chilisåsen, smula i oregano och chiliflakes. Tillsätt eventuell lite vatten och låt såsen koka upp och puttra i minst 20 minuter. Tillsätt soja och honung. Pudra över lite vetemjöl och rör om ordentligt. Tillsätt grädde och soltorkade tomater. Smaka av med en skvätt oxfond och eventuellt mer salt och peppar. Tillsätt örterna och lite mer vatten om såsen är för tjock. Servera med nykokt spaghetti och färskriven parmesan.

Smaklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!