Middagstipset: Torskrygg med broccolipuré

Måndag igen... och vad ska vi äta till middag? Välj torsk som är fiskad på ett hållbart sätt, eller ta någon annan vit fisk. Den krispiga toppingen lyfter den milda fisken till nya nivåer!

Mumsig firre. Torskrygg- godare än det mesta!

Mumsig firre. Torskrygg- godare än det mesta!

Foto: Linda Kask

MIDDAG2017-01-30 13:21

4 portioner

Broccolipuré:

1 knippe broccoli, använd även stammen

10 potatisar

3 salladslökar

salt, peppar

1,5 dl mellangrädde

1 klick smör

Skala och skiva potatisen. Låt koka upp i lättsaltat vatten i en kastrull och koka i tio minuter. Skär broccolin i bitar och låt koka med. Strimla salladslöken och tillsätt den på slutet av koktiden, cirka 20 minuter. Ställ in fisken när potatis- och broccolin nästan har kokat klart. Häll av vattnet och mixa till en slät puré. Tillsätt grädde och smör och fortsätt mixa en stund. Dra några varv med svartpepparkvarnen och smaka av med salt om det behövs.

Fisken:

Sätt ugnen på 150 g

4 ryggfiléer av torsk

salt, peppar

50 g smör

Klicka ned smöret i en ugnsform. Salta och peppra fisken runt om. Pressa över lite citron. Sätt i en stektermometer i en av fiskbitarna. Ställ in fisken i ugnen. Låt termometern gå upp till max 58 grader. Ös med smöret när du tar ut den.

Topping:

2 dl panko (asiatiskt ströbröd)

1 vitlöksklyfta

1,5 dl hackad färsk basilika

1 citron, skalet

salt

olivolja

Riv citronskal och vitlök. Hacka basilikan. Blanda ihop med panko i en skål. Salta lätt. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Stek tills smulorna blir gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper. Strö över den nystekta fisken.

Servera med broccolipuré, lite strimlad, stekt svartkål och en citronklyfta.

Smaklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!