De drömmer om en hållbar modeindustri

Hållbarhet, nordiskt design och en dröm om att göra världen.

Spegelbild. En av sjalarna i Wyilda af Nordens första kollektion som hämtat inspiration den norrbottniska naturen.

Spegelbild. En av sjalarna i Wyilda af Nordens första kollektion som hämtat inspiration den norrbottniska naturen.

Foto: Thomas Ohlsson

Mode2016-08-10 07:00

Nu presenterar barndomsvännerna Petra Salenvall och Hanna Wallo från Haparanda sin första kollektion vid Copenhagen International Fashion Fair.

– Visionen är att ha full kontroll över produktionen och på så sätt introducera nordiska arbetsvillkor på oreglerade arbetsmarknader, säger Petra Salenvall, VD för Wyilda af Norden.

Wyilda beskriver hon som Skandinaviens första modemärke för hållbara lyxaccessoarer. Första kollektionen består av fyra olika silkessjalar i totalt tio färgsättningar.

– När vi beslutade oss för att starta företaget skapade vi en historia om hur Wyilda föddes som också berättar om vem vi är. En ung kvinna från Norrbotten som föds bland dansande snöflingor, rävar och åkerbär och som tas ut i världen av västanvinden där hon möter fantastiska människor och platser. Slutligen återvänder hon till sina rötter i tornedalen, fascinerad av det hon sett under sin resa men också besviken över de mörka delarna i världen, bestämmer hon sig för att hitta färger och måla världen vacker, säger Petra Salenvall.

Det är hennes kollega Hanna Wallo, utbildad modedesigner, som skapat designen till kollektionen utifrån berättelsen, där sjalarna fått namn som rävdansen, vårskri och fjärran länder. Det norrbottniska arvet är viktigt, inte bara för att de skapade en vänskap som nu resulterat i ett gemensamt företag.

– Hanna har alltid drömt om att starta ett eget designföretag. Och jag har haft min egen naiva dröm om att göra världen lite bättre, menar Petra Salenvall. Hon är utbildad statsvetare och ekonom, sköter den affärsmässiga delen av företaget och har jobbat hårt under mer än ett år för att hitta en certifierad leverantör av OEKO-TEX, ett certifikat som borgar för att produktionen är hållbar.

– Det handlar inte bara om tyget, även trycket, tråden, ja allt i sjalen måste vara hållbart.

Och det visade sig vara mödosamt att hitta någon producent som uppfyllde kraven, inte minst för att det cirkulerar en hel del falska OEKO-TEX certifikat.

– Jag talade med säkert 50 producenter innan vi hittade en fabrik i Kina som faktiskt uppfyllde kraven.

Att produktionen förlagts till Kina handlar främst om att kineser är bäst på att producera silke i världen.

– Det hade varit omöjligt att producera sjalarna i Sverige. Vi hade förvisso kunnat skeppa tyget till Sverige, men ur miljösynpunkt är det bättre att producera på plats och slippa många transporter. Dessutom finns det ett stort behov av arbete för de som arbetar i textilindustrin i utvecklingsländer. Vi vill inte ta ifrån dem arbetstillfällen. Visionen är att förbättra situationen för kvinnor inom textilindustrin. Därför kommer vi att donera fem procent av Wyildas vinst till organisationen AWAJ i Bangladesh, en facklig organisation som arbetar för att förbättra situationen för landets miljontals kvinnliga textilarbetare, menar Petra Salenvall.

För även om hon tagit klivet in i modeindustrin är det en bransch hon har en hel del synpunkter om.

– Jag älskar mode. Modeindustrin ger många arbetstillfällen och kläder behövs alltid, både som nytta och uttryck. Däremot finns mycket att arbeta med ur ett hållbarhetsperspektiv. Modeindustrin är en miljöbov och det sociala ansvaret för de som arbetar i textilindustrin under all kritik. Men det finns också märken och designers som arbetar för förbättringar och återvinner material, något vi också ska göra på sikt, menar hon.

Till hösten flyttar Petra Salenvall till New Dehli i Indien.

– Nordisk design är stort i Asien. Vi hoppas slå oss in på den marknaden, men också att hitta återförsäljare i Norden och för Norrbottens del i Luleå. Haparanda har för litet kundunderlag, men företaget är baserat i vår barndomsstad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!