Dans

"Näss" av kompaniet Cie Massala

Koreograf: Fouad Boussouf

Dansare: Mathieu Bord, Maxime Cozic, Yanice Djae, Loic Elice, Justin Gouin och Eric Grosclaude  

Ljusdesign: Francoise Michel

Musik: Roman Bestion

Kulturens hus, Stora salen, måndag 16 september klockan 19 i samarbete med Dans i Nord

Stillhet. Närmast en sakral känsla. Sakta lyfts siluetterna på scenen fram i ljuset  i takt med att rytmen och trummorna fyller scenrummet. Och sedan ökar energin och ett skådespel sällan skådat ges gestaltning framför en närmast fullsatt salong i Kulturens hus.

Dansverket "Näss" har enligt dess koreograf Fouad Boussouf fötts ur kontrasten mellan en framåtskridande modernitet och rotade traditioner i det marockanska samhället. Ett verk där hiphop, samtida danser och nycirkus får möta olika typer av marockanska folkdanser –  allt från krigsdanserna taskiouine och reggada med sina rytmiska trumslag, till ahidous, en mer festlig dans med tamburin och kollektiva handslag.

Det är ett ytterst originellt rörelsematerial i en gripande fusion där både dissonans och harmoni ges uttryck. En livfull mix där konstraster mellan vår samtid bygger broar till historiska traditioner. De sju dansarna verkar i ögonblick som en enda kropp som andas – ett hjärta, två lungor – för att sedan låta berättelsen sprida ut sig där det individuella ges plats och där kraften och konflikten kommer samman.

Det är en hänförande upplevelse och när publiken slutligen får höra dansarnas andning, ansträngningen som sakta men säkert stillnar tills energin och musiken tystnar har cirkeln slutits. Behöver jag säga att applåderna aldrig ville ta slut.