Kalix. Han har fotograferat dem alla - Duke Ellington, Bianca Jagger, Dalai Lama och andra världsstjärnor som de flesta skulle darra av bara tanken på att träffa.

Men inte Leif-Erik Nygårds.

Inte alls faktiskt.

Artikelbild

| BRODERN? "När jag fotograderade Nick Nolte sa han att jag såg ut att vara hans bror. Fast när jag frågade om jag såg ut att vara den äldre eller den yngre, svarade han skämtsamt att han inte ville svara på det", berättar Leif-Erik Nygårds om mötet med skådespelaren Nick Nolte.

Ställer ut i Kalix

Nu i helgen hänger många av hans fotografier inne i konsthallen på biblioteket i Kalix. Det är första gången han hänger ut där.

– Det var en man som ringde och tjatade att jag skulle komma hit och ställa ut - så till slut gjorde jag det, förklarar Leif-Erik Nygårds.

Väggarna i hallen är prydda från topp till botten med välkända ansikten, främst på amerikanska filmstjärnor. Dennis Hopper skrattar med en cigarr mellan fingrarna bredvid Richard Harris som avvaktande blickar bort från kameran. Nedanför hänger Sean Connery med bister min. På en annan vägg skymtar den skandalomsusade skådespelerskan Lindsay Lohan.

Artikelbild

| URVAL. Leif-Erik Nygårds vet inte hur många han har fotograferat genom åren. "Jag brukar ta med de jag gillar. De brukar få vara med på utställning. Så Lauren Becall har inte chans att vara med. Skulle jag bli ombedd att fotografera henne så hade jag sagt nej tack", berättar han.

Assisterade Bert Stern

Egentligen skulle Leif-Erik Nygårds bara ge fotografi ett halvår. Men riktigt så blev det inte. Det blev över femtio år och än har inte Leif-Erik lagt kameran på hyllan.

Artikelbild

| FOTAT DE FLESTA. Leif-Erik Nygårds träffasde Dalai Lama för flera år sedan. "Om jag inte jobbade som fotograf, så hade jag gärna vilja jobba för läkare utan gränser. Fast jag skulle nog ha en kamera med mig då i alla fall. Eller två".

– Men mycket hänger på tur. Det är mycket tillfälligheter och att man råkar vara på rätt plats vid rätt tillfälle, säger han.

Som tjugoåring åkte han över Atlanten med knacklig engelska, letade upp de legendariska fotograferna Bert Stern och Irving Penn i telefonkatalogen och gav sig sedan ut på en promenad i New York.

Artikelbild

| VÄLKÄND. Efter att fotografen Bert Stern gav upp att fotografera Marilyn Monroe lämnades Leif-Erik Nygårds ensam med filmstjärnan på hotellrummet - och detta kort fångades av honom.

Under samma dag mötte han dem båda.

– Jag minns Irving Penn var i full gång med en plåtning för Vogue när jag kom dit, men han tog sig tid att prata med mig.

– Sen avslutade han med att säga att jag skulle återkomma till honom när min engelska var bättre, säger Leif-Erik med ett skratt.

Hos Bert Stern fick han börja som assistent redan efter helgen. Och från att aldrig ha fått vara med på plåtningarna, så slängdes han in i branschen med huvudet före. Efter en vecka fick Leif-Erik sätta ljus - något som hade varit otänkbart i Sverige.

– Det är timingen. Jag kunde ha träffat Stern fem minuter senare och vi hade kanske inte alls fått kontakt. Det är en sådana små tillfälligheter som har så stor betydelse i livet.

Inte intresserad av festerna

Porträttet som Leif-Erik fångade av Marilyn Monroe år 1962 är nog bland hans mest kända verk.

Marilyn ligger naken på en säng med ett smått leende och tunga ögonlock. Ett klick, en bild. Det är vad som finns. I flera andra artiklar påstår Leif-Erik att han ångrade att han inte tog fler. Kanske det. Men det finns fler kända nunor som han plåtat. Precis som förr, väljer han att fotografera dem med film.

– Nej, jag har inte riktigt blivit "starstruck". Men jag tyckte Gary Cooper var så jävla trevlig. De flesta ser vem jag är och vilka grejer jag har med mig, vilket gör att de inser att jag inte är intresserad av det där på sidan av, säger Leif-Erik och syftar till de fotografer som gärna vill slinka med på kändisfesterna.

Ville fotografera original

Den bästa bilden tas under rätt förutsättningar, förklarar han.

– Man måste ha kontakt med personen tycker jag. Jag tror det är viktigt. Och jag tror också att man ska "känna för personen", inte tycka "usch, nej".

En person han faktiskt skulle avböja att fotografera är Lauren Bacall. Men sedan finns det såklart personer han önskat skulle fastna på hans lins.

– Orson Welles, Audrey Hepburn, Billie Wilder, Charlie Chaplin hade jag velat fotografera och Fidel Castro kanske. Det vore intressant.

– När jag växte upp i Värmland fanns det så in åt helsike med många original där. Superstjärnor var de och de visste inte om det och inte jag heller förrän jag kom ut i världen. Oskar, Hulda och Rörl-Oskar var några av dem. Men när jag insåg det och ville fotografera dem så hade de gått bort, tyvärr.

Fångade murens fall

Fast det bästa har inte varit att fotografera kändisarna.

Ibland har rena tillfälligheter tagit honom till oanade platser som gjort avtryck i historien. Till exempel när muren föll i Berlin år 1989.

– Jag var där för att träffa någon och då visste jag att det hängde på en skör tråd. Mycket hade hänt i Polen och i Ungern, så allt var i gungning. Det var nog det roligaste jag har varit med om.

Fotnot: Leif-Erik Nygårds ställer ut i konsthallen på biblioteket i Kalix nu i helgen.