Niillas Holmberg föddes i Utsjoki i Finland. Han har bland annat gett ut två samiska diktsamlingar, en finsk diktsamling, släppt två album tillsammans med den finska musikern Roope Mäenpää och varit programledare i det samiska barnprogrammet ”Unna Junná”. I början på år 2014 deltog han även i Sameradions programserie ”Sápmi Sessions” där han skapade en lått tillsammans med svenska indiepop-gruppenDeportees. Samma år tilldelades han även Samerådets litteraturpris för sin diktsamling ”amasamasamasmuvvat”.

Sedan några månader är han även norrbottning. Hans flickvän fick jobb i Jokkmokk och han flyttade med.

– Jokkmokk är en viktig plats för mig. Det är en familjär och vacker stad. Det kändes som ett naturligt val att flytta med hit, säger Niillas Holmberg.

Artikelbild

| Poesi. 2014 tilldelades Niillas Holmberg Samerådets litteraturpris.

För två år sedan var Niillas Holmberg på turné i Finland tillsammans med andra finska musiker. Under den turnén lärde han känna musikerna Asko Keränen och Antero Priha.

– Vi pratade om att göra något tillsammans och började leka lite efter turnén. Resultatet blev Ylva.

Han beskriver Ylva som mystisk elektronisk musik där jojk och en jazzig trumpet är viktiga inslag. Sedan bandet bildades har de hunnit spela i Norge, Finland, Sverige och Berlin och släppt två singlar. Nu har de släppt debutalbumet på det tyska skivbolaget Bone Voyage Records.

– Ylva har utvecklats till något väldigt spännande. Vi gör något som ingen gjort förut. Det har varit väldigt roligt och utvecklande. Jag ser verkligen fram mot fortsättningen.

Eftersom bandmedlemmarna är utspridda över hela Skandinavien så skriver de musiken på varsitt håll. Niillas Holmberg jojkar, Asko Keränen gör den elektroniska musiken, Antero Priha spelar trumpet och Stefan Kvarnström producerar och kommer med grundidéerna till låtarna.

– Vi har ett bandmotto. ”Arbeta aldrig tillsammans. Förutom på scenen.”, säger Niillas Holmberg.

I sommar väntar ett par festivalspelningar i Norge och skrivandet av ny musik. NiillasHomberg kommer även på egenhand läsa upp sin poesi på en rad arrangemang. Efter det följer förhoppningsvis ett till album.

– Vi kommer väl göra några konserter i samband med skivan och sprida musiken. Sen blir det väl att spela in en till skiva. Sen kommer vi att åka på en världsturné som aldrig tar slut.