Konst.

- Det roligaste var att jag sålt en tavla. För pengarna ska jag köpa något nödvändigt, något jag måste spara till och köpa för egna pengar, säger Flavy Bosque.

Den 28 juni var det vernissage på sommarens konstutställning ute på Kulturgården. Då var Flavy Bosque på semester i Frankrike tillsammans med sin familj, så det missade hon.

Artikelbild

| Ensam i atéljen. Flavy Bosque har tillgång till sin pappas atélje hemma i Brändön där hon alltid jobbar ensam eftersom hon föredrar det. "Men ibland tecknar jag tillsammans med kompisar", säger hon.

- Men det är roligt att se de andra tavlorna, säger hon.

Rita och teckna har hon gjort länge. Kanske inte konstigt. Hennes far Stephan Bosque är utbildad konstnär i Frankrike och har sedan flytten till Sverige för 22 år sedan verkat som konstnär med egen ateljé på gården i Bensbyn.

- När jag fick erbjudande om att ställa ut och fick två rum till mitt förfogade föreslog jag att Flavy skulle få visa sina verk i ett av rummen. Det är roligt att hon är så intresserad. Vår äldre dotter tecknar mycket, men det är Flavy som visat intresse för måleri. När hon vill ställer vi upp färger i ateljén och så får hon vara ifred och måla där. Som förälder känns det givetvis kul att hon får tillgång till konsten, ögonblicken när man försvinner i det fysiska och mentala arbetet, säger Stephan Bosque.

Han själv ställer ut ett antal fotografier samt målningar med företrädesvis naturmotiv.

Artikelbild

| Far och dotter. Stephan Bosque fick tillgång till två rum på Kulturgården vid sommarens utställning. Ett av rummen bad han få ge till sin dotter Flavy som tidigare ställt ut på Konst i det gröna.

- Jag gillar de starka färger som fanns på 70-talet när jag flyttade till Sverige. Orange, grönt, rött och andra klara, starka färger som jag återskapar i mitt måleri. Det var också när vi flyttade till Luleå från Stockholm som jag började måla natur och landskap. Naturen finns så nära här.

För Flavy är det intresset för djur som präglar hennes teckningar och målningar.

Artikelbild

| Mormors katt. Flavy Bosque talar varmt om sin mormors katt Tussi som egentligen är ganska folkskygg. Här avbildad på duk.

- J a g gillar att måla djur. Jag hade en period då jag målade mycket grodor, nu är det främst katter och hundar. Min mormor har en katt som heter Tussi som jag tycker mycket om, men jag gillar alla kattdjur.

Och så öppnar hon sin pärm där hon samlat teckningar med många olika sorters djur, allt från tigrar till dinosaurier.

Artikelbild

| Axplock. En av Flavy Bosques utställningsväggar där mormors katt bland annat blivit avbildad.

- Det här är en fågel jag gärna skulle vilja se, säger hon.

Det är en avbildad domherre, för när pappa Stephan ska beskriva hennes utveckling handlar det främst om att hon nu gärna tecknar mer naturalistiskt och realistiskt.

Artikelbild

| Djurmotiv. Tidigare var det främst grodor och kaniner som fångade Flavy Bosques intresse. I dag tecknar och målar hon företrädesvis katter och hundar, men även bilder på hjortar, fåglar, insekter och dinosaurier fyller hennes teckningspärm.

- Hon tecknar mer efter modell. Det barnsliga och spontana uttrycket försvinner, menar han.

Och när Flavy får frågan om hon tänkt bli konstnär när hon blir stor, tvekar hon.

- Jag vet inte riktigt vad jag ska bli, men kanske jag ska bli konstnär. Ja, det ska jag nog, säger hon slutligen.

Konstutställningen på Kultur g ården pågår fram till och med 30 augusti där även Lenita Andersson, John Wennberg, K erstin Hedström, Mark Frygell samt Katarina Skarin ställer ut.