När musikfestivalen Bråvalla resulterat i 22 misstänkta ofredanden och 4 misstänka våldtäkter gick komikern Emma Knyckare ut med ett förslag om att skapa en festival helt fri från män. Elisabeth Rosenbrand, arrangör för Musikens makt, såg detta och hörde av sig till Knyckare och erbjöd sina tjänster.
– Jag har pratat i över ett år om att det hade varit en häftig grej att göra, men har inte tagit tag i det, det hade kanske inte fungerat i Luleå heller. Så jag tyckte det var svinroligt att någon verkligen drog igång det, säger hon.
Nu är Rosenbrand en av 23 personer i en projektgrupp som jobbar för att skapa en festival för enbart kvinnor, transpersoner och icke binära. För tillfället pågår ett initiativ på Kickstarter med målet att samla in 500 000 kronor till en uppstart. Exakt var festivalen ska äga rum är oklart, men det blir någonstans i södra Sverige.
Vad är det du gillar med initiativet?
– Om en bortser från att en slipper problematiken med att män är ett hot som kvinnor ständigt måste förhålla sig till blir det även en väldigt positiv energi när kvinnor gör något tillsammans i systraskap. Det händer någonting när en tar bort männen ur ett rum och låter kvinnor vara i fred. Det är en väldigt stärkande kraft, säger Rosenbrand.
Projektgruppen har haft två möten och Elisabeth Rosenbrand beskriver stämningen som "väldigt peppad".
Hur har det tagits emot av utomstående?
– Väldigt positivt, det känns som att det finns ett behov. Föräldrar har uttryckt att de äntligen kan släppa iväg sina tonåringar på festivaler och glada kvinnor har hört av sig och är lättade över att kunna gå på festival där de kan känna sig trygga.
Men automatiskt kommer en del reaktioner från annat håll också.
– En massa mansgnäll ja. Det hade ju varit fantastiskt om männen använde sin energi till att förändra skadliga mansnormer och bli arga över att det ser ut så här i stället för att rikta ilskan mot att kvinnor vill vara trygga. Jag önskar att de ville rikta sitt engagemang mot mäns våld istället för att reagera på kvinnors initiativ mot våld. Men jag har slutat att lyssna på mansgnäll, det är inte så konstruktivt, säger Elisabeth Rosenbrand.
Från början var tanken att bara kvinnor skulle vara välkomna, men både transpersoner och ickebinära får också tillträde.
– Vi har valt att vara så inkluderande som möjligt, det är framförallt cis-män som står för våldet mot kvinnor och transpersoner. Då är det dem vi ska utesluta. Transkvinnor och transmän utsätts också för våld och känner sig också otrygga.
Känns det som ett statement?
– Det är ingen lösning på problemet att separera kvinnor och män, att bygga små egna samhällen för att kvinnor ska vara trygga. Men det är ett statement att visa på hur det ser ut, kvinnor kan inte gå på festival och vara trygga. Någonting behöver göras.