Krogprofilens satsning – öppnar klassiska festlokalen

Efter 23 år bakom bardisken på Bishops arms byter Henrik Sandberg kostym. Nu ska krogprofilen väcka liv i Luleås klassiska festlokal i Stadshotellet.

Henrik Sandberg har stått i baren på Bishops arms de senaste 23 åren men ska börja lägga mer tid på Stadshotellets övriga lokaler framöver.

Henrik Sandberg har stått i baren på Bishops arms de senaste 23 åren men ska börja lägga mer tid på Stadshotellets övriga lokaler framöver.

Foto: Magnus Tosser

Nöje2023-09-20 12:02
undefined
Under Luleå live fyllde Johan Airijoki Kristallsalen.

Henrik Sandbergs kostymbyte är bokstavligt.

Efter att ha agerat pubchef för Bishops arms de senaste tio åren kommer han jobba halvtid med event i Stadshotellets regi. När han går från pumparna i baren till Kristallsalen byter han skjorta mot kostym för att tydliggöra vilken roll han befinner sig i.

Sedan terrassen och den intilliggande Kristallsalen börjat användas i Bishops regi för några år sedan har intresset ökat och många bokningar för konferenser och fester har kommit in. Men framförallt vill Henrik Sandberg skapa en levande musikscen i hotellets anrika festlokaler.

– Det kommer bli mycket musik här. Luleå live kommer vara här och den 30:e har vi en helkväll med musikquiz, band och disco, säger Sandberg.

undefined
Bryggan i Luleå är en klassisk festlokal som har stor potential enligt Henrik Sandberg.

Genom ett samarbete med Studiefrämjandet hoppas Sandberg kunna ställa lokala band på scenen utan att gästerna ska behöva betala entré. Premiärlördagens musikquiz är redan fullbokat med närmare 100 deltagare.

undefined
Bryggan har stått tom under flera år men Henrik Sandberg drömmer om att kunna öppna upp igen.

Efter att Stadshotellets festlokaler stått tomma under flera år har de sminkats upp år för år. Terrassen har fått en bar, med delar från Tallkotten och Stadspuben, och rinnande vatten. Nästa år är planen att hänga upp belysning.

– Det är nya tider, helt nya tider, säger Henrik Sandberg och syftar på tidigare års eko mellan väggarna.

undefined
Kristallsalen är redo för kalas. De vita dukarna kommer ersättas med musikquiz och livemusik framöver.
undefined
De senaste somrarna har terrassen fått nytt liv, då bland annat liveband spelat under Putte i parken-helgen.

Kristallsalen tar in 150 personer och under vissa kvällar har kön ringlat hela vägen ut på Storgatan. Men förhoppningen är att hela huset ska leva och "Bryggan är guldägget" enligt Sandberg.

– Bryggan ligger naturligtvis i alla våra bakhuvuden. Hur och vad kan man göra där? Det finns jättemycket idéer så vi får väl se vad som händer, säger Henrik Sandberg.

Behövs stora reparationer?

– Det är brandsäkerheten som måste fixas framförallt. Det är 20 år sedan det användes mycket och kraven har förändrats på brandskydd, det måste göras ganska mycket grejer innan vi kan öppna. Men det finns alternativ även där.

undefined
Henrik Sandberg har stått i baren på Bishops arms de senaste 23 åren men ska börja lägga mer tid på Stadshotellets övriga lokaler framöver.

Pubchefen berättar att Luleåborna ser terrassen som sin egen och många är glada över att vara tillbaka på klassisk mark.

– Man ser att folk inte är så kräsna, det behöver inte vara så märkvärdigt. Finns det sittplatser, musik och starköl är det svinnajs – mer komplicerat än så behöver man inte göra det, säger Henrik Sandberg.

Stadspuben ..?

– Nej, nej (skratt). Det är ingen idé, det är bara att glömma. Lokalen är utdömd, jag får huka mig när jag går där. Till och med "Vi som vill öppna Stadspuben igen"-gruppen inser att det inte är någon idé (skratt).

undefined
Henrik Sandberg blev pubchef för Bishops arms 2013 och hoppas kunna skapa liv i Luleås musikscen framöver.
Krogprofilen

Namn: Henrik Sandberg.

Ålder: 60 år.

Bor: Centrala Luleå.

Bakgrund: Har jobbat inom restaurangbranschen i 37 år och har jobbat på Bishops arms sedan öppningen 2000. De senaste tio åren har han jobbat som pubchef.

Aktuell: Som ny eventansvarig på Stadshotellet, med fokus på större konferenser och evenemang. Jobbar fortfarande halvtid som pubchef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!