På fredag gör Gates of Ishtar sitt första uppträdande i Luleå på 30 år när de är huvudakt efter Huggorm och Scheitan i Kulturens hus. Så sent som för två år sedan hade det varit uteslutet.
Luleåbandet lades ner i mitten av 90-talet och hade inga tankar på återförening förrän arrangören bakom House of metal lockade dem till Umeå i november 2023. En spelning som var tänkt att bli "mest på skoj" blev en chockartad upplevelse.
– Det var knök, du fick inte in ett par skor till där inne (skratt). Det var så jävla mycket folk och bra stämning – så kul, säger sångaren Mikael Sandorf.
Det visade sig att bandet, som aldrig växte sig stora utanför hemstaden, hade fått en oanad fanskara. Fans från Grekland och Chile var på plats för att se dem och den gamla dödsmetallen började mullra på nytt. Återföreningen gav eko över världen och plötsligt hade Gates of Ishtar bokats till spelningar utomlands. Gamla fans hade fått sällskap av yngre.
– Trots att vi inte har gjort något på 30 år så har vi fans i Mexiko, Kanada, Tjeckien ... Folk har skrivit till oss från hela världen och helt plötslig blev vi inbjuda till att spela – och maskineriet drog igång igen. Det fanns ett sug och fans som vi inte visste att vi hade, säger sångaren.
Hur kan det komma sig?
– Vi har inte gjort någon promotion och har inte haft något bolag, folk har bara hittat de här plattorna och det har spridits som en musikalisk skogsbrand (skratt), det har börjat pyra på olika ställen och helt plötsligt är det en större klick som gillar det.
Gates of Ishtar var ett av många Luleåband som fick näring på Musikhuset i gamla Lövskataskolan där de "gjorde skäl för rephyran" genom en konstant närvaro.
– Vi levde så intensivt ihop. Vi var 18–19 år, det var fest, musik, baguette och bärs, hamburgare och pizza. Det var så det såg ut. Det präglade produkten och även om det har gått lång tid så är man tillbaka när man sätter sig ner med låtarna, säger gitarristen Andreas Johansson.
2016 avled bandets originaltrummis Oscar Karlsson och är numera ersatt med Fredrik Andersson (Helltrain, Skaburbian collective) och basisten Markus Parkkila (Venegence, Helltrain) har ersatt Niclas Svensson (Baboon show) efter att Gates of Ishtar bestämt sig för att starta om på allvar.
– Det är häftigt, man får leka rockstjärna på riktigt, säger Parkkila.
Förra året uppträdde Luleåbandet på en hårdrocksfestival i Mexiko och än en gång chockades musikerna.
– Vi tänkte att det vore kul om det kom 500 pers men det var flera tusen i publiken, mitt på dagen. Det var ett sådant jävla drag, det är helt sjukt. Man måste nypa sig i armen, säger Mikael Sandorf.
– Så fort vi klev av planet på flygplatsen stod folk och ville träffa bandet, det var människor i hotellet på morgonen när man skulle äta frukost. Jävligt sjukt.
Samtidigt som flera av bandmedlemmarna närmar sig 50 år har åren i replokalen äntligen börjat ge framgång. Under våren väntar dubbla svängar till Tyskland och en mindre turné i USA planeras.
– Det hände inte så mycket när vi lirade på 90-talet, vi var inte iväg och spelade så mycket. Därför är det så kul att vi får den chansen nu i stället. Samtidigt som det är väldigt otippat, säger Sandorf.
Vad har ni för analys?
– Musiken verkar på väg tillbaka, det var flera band på festivalen i Mexiko som var stora när vi slog igenom på 90-talet. Det verkar vara en revival för den gamla Göteborgs-metalscen, gammal svensk melodisk death metal, säger Andreas Johansson.
På fredag gör de ett nytt uppträdande i Luleå, bara några meter från platsen där de gjorde sin första spelning i Folkets hus.
– Det blir unikt att ha tre olika band från olika genres, sådant ser man inte mycket av i dag. Det tror jag kan gynna alla, säger Markus Parkkila.
Mikael Sandorf:
– Det ska bli väldigt kul att se hur det blir i Luleå, biljettförsäljningen har gått bra så det verkar finnas ett sug.
Det tar inte slut där. Andreas Johansson avslöjar att en ny platta med Gates of Ishtar snart är färdig.
– Vi känner att vi inte alltid kan leva på gamla meriter, vi behöver leverera något nytt också. Därför gör vi en ny platta, säger han.
Har ni startat om på riktigt?
– Ja, liket lever. Det är jävligt roligt, det ger en massa energi och glädje till den grå och trista vardagen, säger Mikael Sandorf.