Det blir inga galapremiärer och mingel bland kändisar för Edvin Bredefeldt när nya säsongen av TV4-dramat "Knutby – Kristi brud" har premiär på tisdag. Skådespelaren är föräldraledig hemma i Kalmar och hans tillvaro består i stället av blöjor, promenader med vagn och barnmat.
Sedan tänker han på annan mat. Främst kött i bröd.
För några år sedan bestämde Luleåsonen sig för att skaffa sig en hobby vid sidan om skådespeleriet, det blev en koleldad dönergrill på innergården.
Senare började Bredefeldt ställa kolgrillen på restaurangers uteserveringar som en service, Kalmar kebabservice, och när vagnen rullade in på Telefonplan i Stockholm stod Maria Nilsson på bokförlaget Natur & Kultur i kön och knäckte idén om kokbok.
– Jag blev jättesmickrad. Min första tanke var: "Det kan jag väl göra – men jag har bara en rätt" (skratt).
Den 11 april släpps boken "Kebab – gör det själv" och Edvin Bredefeldt som "länge varit förtjust i att äta kött i bröd på olika sätt" kommer vara tjänstledig nästa år för att satsa på matlagning.
– Jag skulle jättegärna komma upp och göra ett gästspel i Luleå, problemet är bara att det är långt att frakta min grill. Men det borde vi få till, säger han.
Hur är kebaben i Luleå?
– Jag visste att jag skulle få den här frågan och den är svår att svara på eftersom jag inte bor där längre. Kebabrullen jag har vuxit upp med är på Porsöns pizzeria men jag har inte ätit den på 25 år.
Många från södra Sverige tycker inte att Luleå har riktig kebab?
– Det där tycker jag är skitsnack. Kebaben är regional, så som Luleåbor äter kebab är det sätt som Luleåbor gillar att äta kebab – och det ska man vara stolt över. Det är ingen dålig kebab.
Och ja. Luleåborna kan andas ut. Boken innehåller ett recept på orientdressing.
– Det var tvunget att vara med, det är ändå den sås jag vuxit upp med, säger Bredefeldt.
Är du för orientdressing?
– Ja, hundra procent. Jag använder den inte själv i kebabrulle, jag tänker att den gör sig bäst på kebabpizza. Jag tycker att det är roligt, "skräpmaten" man vuxit upp med har för evigt en stor plats i en. Matlagning är så subjektivt.
Men först: En ny säsong av "Knutby" på TV4.
Den här gången dyker bara brorsan Einar Bredefeldt upp sporadiskt efter att hans karaktär hamnat i fängelse förra säsongen. Men välkända ansikten som Aliette Opheim, Amy Deasismont och Malin Persson var med vid inspelningarna för två år sedan.
– Inspelning av en tv-serie är alltid väldigt intensiv där man jobbar hårt tillsammans både framför och bakom kameran. Det var verkligen ett kärt återseende, konstaterar Edvin Bredefeldt.
Skådespelaren spelar Pär Flodquist, som får en stor roll i församlingen efter morden i byn.
– Det är intressant och svårt att förhålla sig till verkligheten, jag har stor respekt för människorna som varit med om det här och levt i Knutby under tiden. Jag vill verkligen göra mitt yttersta för att porträttera de här personerna på ett så rättvist sätt som möjligt, säger Bredefeldt.
Skådespelaren har tidigare gjort verklighetsbaserade tv- och filminsatser i "Spelskandalen", "Pirate Bay", "Ted" och "Börje".
– Det har blivit min grej (skratt).
Och kebab är din grej?
– Kebab är verkligen min grej.
Du eldar igång när du pratar om kebab, mer än skådespeleri ...
– Haha. Kanske. Jag älskar skådespeleri men man ska jobba länge i livet, det är många timmar som ska göras och jag tror på att ha ett varierat yrkesliv. Jag vill gärna ha flera ben att stå på och just nu är kebab-benet stort (skratt).