-Det är ett försök att göra en sammanfattning av samtidskonsten i Norrbotten just nu säger curatorn Hans Isaksson.

Initiativtagare till utställningen är Peppe Bergström från Resurscentrum för konst, ett projekt inom Konstmuseet i Norrs verksamhet. Idén fick Bergström när han bläddrade i katalogen från utställningen Norrbotten Upp som anordnades i Stockholm 1983. Norrbotten beskrivs som en krisande avfolkningsbygd. Trettio år senare ser nyinflyttade Peppe Bergström ett helt annat Norrbotten:

- Det finns ett självförtroende och en framtidstro här som märks tydligt.

Artikelbild

| Konstnären Simon Berg ställde ut sin bildserie Serie (III).

Invigning
Resurscentrum för Konsts uppdrag är att skapa nya arbetstillfällen för konstnärer i Norrbotten. Konstutställningen i Stockholm är ett sätt att göra det på och Peppe Bergström hoppas att det leder till att flera av konstnärerna får nationell representation av ett galleri.

På måndagskvällens vernissage invigningstalade landstingsstyrelsens ordförande Kent Ögren och Stefan Mikaelsson från Sametinget klippte det röda bandet. Alla konstnärer i länets har varit inbjudna att ansöka till utställningen och urvalet har gjorts av curator Hans Isaksson.

- Det som har intresserat mig är kampen mellan natur och kultur, känslan av att naturen konkurrerar ut kulturen och kanske tvärtom säger Isaksson. Det finns också en erfarenhet av att det är obarmhärtigt ljust ena halvan av året och sen mörkt hela andra halvan av året, det tycker jag syns i utställningen.

Olika uttryckssätt
Utställningen samlar en bredd av olika konstnärliga uttryckssätt. Erik Holmstedts dokumentära fotoserie Inte längre mitt hem visas bilder på egnahemsvillor i Malmberget som tömts då gruvbrytningen utökats. Victoria Andersson ställer ut en stor spektrumbild av en musikfil som liknar ett fjälllandskap.

Artikelbild

| Stefan Mikaelsson från Sametinget klipper bandet på måndagskvällens vernissage.

- Av någon anledning så tittade jag på en musikfil i datorn och såg plötsligt landskapet som jag jobbat med ganska länge där på skärmen. Victoria Andersson har använt olika sånger om floden och omvandlat dem till broderi.

- Floden är en metafor för livet, tänk på hur många låtar som har ordet "River" i sig. Jag har använt låtar som jag har en personlig anknytning till och många från tiden då jag bodde i Kiruna.

I videoverket Dreams and wishes av Dan Lestander dyker vinterbadande människor upp ur rektangulärt hål i isen och tillbaka igen i en slags märklig synkroniserad dans. På andra sidan rummet hänger Britta Marakatt Labbas broderade vinterscener tätt på väggen. Labba fastnade för broderiet under utbildningen på HDK i Göteborg på 1970-talet och har inte lämnat det sen dess.

- Oftast arbetar jag helt fritt och huller om buller, jag vill visa att man kan leka sig fram och lämna alla måsten. Ljuset är den viktigaste gemensamma erfarenheten för norrbottniska konstnärer menar Britta Marakatta Labba, för med det följer alla färger.

- Vi har så många blå och violetta nyanser här uppe under vintern.