Matspaning: Grönt och gott med Trädgårds-Tareq

Laddad med inspiration. Kändiskocken Tareq Taylor har gett ut sin sjätte kokbok.

Laddad med inspiration. Kändiskocken Tareq Taylor har gett ut sin sjätte kokbok.

Foto: Bonnier Fakta

NY BOK2016-03-15 15:00

Tareq Taylor är kocken som har synts i tv-program som Trädgårdstisdag och julkalendern Tusen år till julafton. Nu vill han få oss att äta hälsosammare till vardags, men utan pekpinnar och präktiga råkosttallrikar. I hans nya bok Mat som gör gott. Ny vardag med Tareq Taylor (Bonnier fakta) bjuder han på frukostmat som håller oss mätta minst fram till lunch och presenterar också sina superhjätar i köket. Superhjältarna är hans favoritingredienser, som också innehåller en massa nyttigheter.

Förutom mängder av recept och lockande bilder finns här hans tio gyllene regler för en sundare vardag, en kort checklista över små förändringar som gör skillnad i vardagen och tips på hur du bygger upp ett nytt och nyttigare skafferi.

Det här är definitivt boken för alla som vill äta mer grönt och mer hälsosamt, utan att helt sluta med kött och fisk. Här finns det också plats för livets goda i form av desserter som chokladkaka med saltrostade nötter och mandlar, fruktflan med vaniljkräm och äppelpaj. En bok utan pekpinnar, men med massor av god matinspiration.

Matkultur har givetvis lånat några recept:

Stekt ris med grönsaker, ägg och chili

4 portioner

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1/2 röd chili

150 g vitkål eller spetskål

1 morot

2 msk raps- eller solrosolja

1 dl naturella jordnötter

1 tsk flingsalt

nymald svartpeppar

1 tsk curry

5 dl kokt, kallt ris

100 g böngroddar

2 ägg

1/2 dl hackad färsk koriander

Skala och hacka löken och vitlöken. Kärna ur och strimla chilin. Strimla kålen. Skala och tärna moroten fint. Hetta upp oljan i en stekpanna. Lägg i lök, vitlök, chili, kål, morötter och jordnötter och stek i ett par minuter under omrörning. Salta och ta några varv med pepparkvarnen. Tillsätt curry och fortsätt steka i någon minut under omrörning. Tillsätt riset och stek i ytterligare någon minut, Lägg i groddarna och knäck äggen. Stek i några minuter till och rör ned koriandern mot slutet. Servera direkt!

Och lite sött på det där, eller snarare sötsalt:

Chokladkaka med saltrostade nötter

1 kaka

200 g mörk choklad, grovt hackad (60-70 %)

1 dl saltrostade blandade nötter (t ex sötmandel, hasselnötter och cashewnötter)

Saltrosta så här (de här nötterna räcker till betydligt mer, men passar fint som snacks)

4 dl vatten

4 tsk salt

5 dl blandade nötter, t ex sötmandel, cashew- och hasselnötter

Häll vatten och salt i en bunke. Rör om till saltet har löst sig. Lägg i nötterna och låt dem ligga i 20 minuter. Värm ugnen till 150 grader. Häll av saltvattnet och lägg nötterna på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i cirka 20 minuter.

Lägg 150 g grovhackad choklad i en värmetålig skål. Placera den över lite sjudande vatten i en kastrull och låt den smälta. Rör om och låt svalna till 40-50 grader. Tillsätt då resten och låt även den smälta. Då blir chokladen naturligt tempererad och fin även i rumstemperatur. Rör chokladen slät. Vik en liten form av en bit bakplåtspapper, 10x15 centimeter. Häfta ihop hörnen med häftapparat. Häll chokladen i formen. Toppa med nötterna och ställ formen i frysen så att chokladen stelnar. Slå in den i ett fint papper eller i aluminiumfolie.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!