Skandalomsusad kärlekshistoria blir opera

2012 hittades Eva Rausing död i en lyxvåning i Londons finaste kvarter.

Amfiteater. Linus Fellbom, senografi/ljus till vänster i bild. Till höger ses operans regissör Kristofer Steen vid en miniatyrmodell över operans scenografi.

Amfiteater. Linus Fellbom, senografi/ljus till vänster i bild. Till höger ses operans regissör Kristofer Steen vid en miniatyrmodell över operans scenografi.

Foto: Norrbottensmusiken

Opera2016-10-05 15:07

Hennes man Hans Kristian Rausing, en av världens rikaste svenskar, hade behållt hennes döda kropp i bostaden en längre tid oförmögen att skiljas från henne efter döden. En händelse som omskrevs i många skvallerspalter runt om i världen.

Nu får detta drama på liv och död sin gestaltning i operan "Stilla min eld" som sätts upp av Piteå kammaropera.

Initiativet till hela operan kommer från singersongwritern Nicolai Dunger som tog kontakt med librettisten Alexander Onofri med ett antal låtar han tyckte kunde bli en opera.Och enligt den andra librettisten, Kerstin Gezelius, kände hon direkt att sångerna bar på en berättelse där texterna verkande handla om en kärleks död och spöklik ensamhet. Att de sedan båda två nästan samtidigt kom att tänka på paret Rausings öde insåg de att här fanns stoff till en opera.

Nicolai Dunger och kompositören Fredrik Högberg står för musiken som kommer att framföras av Norrbotten Neo tillsammans med nio sångare.

– Jag fick hoppa in i stället för kompositören Jan Sandström som inte hade tid. Det blev en riktig utmaning. Jag hade bara tre och en halv månad på mig att komponera operan, säger Fredrik Högberg.

Han blev mycket tagen av paret Rausings tragiska kärlekshistoria i societeten bland de rikaste, rika i London.

– Det är en fantastiskt stark historia där båda brottades med ett långvarigt och tungt narkotikamissbruk. Trots att de har alla möjligheter lyckas de inte få ihop sin tillvaro.

"Stilla min eld" är fiktion. Librettisterna har tagit sig stora friheter. Det påpekar operans regissör Kristofer Steen på telefon från Umeå. De efterlevande inom familjen Rausing är negativt inställda till operan och har också hotat med stämning.

– Vi har närmat oss den verkliga historien med respekt. Det handlar inte om att strö salt i sår och stöta sig med människor. Vår intention är att skildra Rausing-tragedin på ett konstnärligt och poetiskt sätt. Vi har också ett ansvar mot publiken, det vill säga att skapa ett drama, trots att det autentiska händelseförloppet både var makabert, hemskt och involverade människor som mådde mycket dåligt. Det är dock ingenting vi frossar i, snarare förmedlar vi förståelse för de inblandade och varför det blev som det blev, säger han.

Kristofer Steen som delar sin tid som operaregissör och bandmedlem i hardcorebandet Refused beskriver operans musik som lyhörd och varierande.

– Den är direkt, smutsig, ful, melodisk och mycket vacker. Musiken fångar verkligen världen som finns i texten. Vi kommer också att spela operan i en amfiteater för att söka efterlikna känslan som återfinns i de grekiska tragedierna. Likt Orfeus och Eurydike ska vi kliva ned i dödsriket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!