Maräng- och citrontårta till påskfikat

Påsken är en helg för riktiga gottegrisar. Men byt ut en del av det ofta ganska tråkiga köpesgodiset mot riktiga godsaker till fikat istället. Den här tårtan gör ingen besviken.

Påskfika! Marängtårta med smak av citron, sött och syrligt på samma gång!

Påskfika! Marängtårta med smak av citron, sött och syrligt på samma gång!

Foto: Leif R Jansson / TT

PÅSKMAT2016-03-24 12:00

10 bitar

Botten:

100 g rumsvarmt smör

1½ dl strösocker

5 äggulor

4 msk mjölk

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Maräng:

5 äggvitor

2½ dl strösocker

50 g mandelspån

Fyllning:

3 dl vispgrädde

2 dl lemon curd

Sätt ugnen på 150°. Vispa smör och socker poröst. Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken. Rör ner mjölet blandat med bakpulver. Vispa vitorna med hälften av sockret till ett fast skum. Vispa ner resten av sockret. Bred ut smeten till botten i en långpanna med bakplåtspapper, 30x40 cm. Bred över marängen toppigt. Strö på mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Låt kakan kallna. Dela den på mitten. Vispa grädden. Rör lemon curd mjuk och vänd ner den i grädden. Lägg ihop bottnarna med citrongrädden emellan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!