Journalisterna Daniel Goldberg, 33 år, och Linus Larsson, 35 år, från Stockholm, lärde känna varandra när de arbetade på tidningen Computer Sweden.

Deras samarbete har hittills genererat tre böcker – Svenska Hackare (2011), Minecraft: Block pixlar och att göra sig en hacka (2012) samt Korthuset som gavs ut ifjol och som var temat för kvällens författarsamtal. Boktiteln ger en bild av något skört, som hela tiden måste lagas för att hålla ihop.

- Det är vad vi får betala för att vårt kortsystem ska fungera, säger Linus Larsson.

Artikelbild

| Linus Larsson och David Goldberg

För säkerheten på nätet är inte vad man skulle önska, fastslår de båda journalisterna. Bara en sådan sak som magnetremsorna på korten – de är ett skämt, hur enkla som helst att kopiera.

När de frågar publiken i Ebeneser om de någon gång har blivit utsatta för nätbedrägerier är det flera händer upp i luften.

I regel är det inte en enda hjärna bakom kortbedrägerierna, utan minst två, berättar de. En som kan mycket ny teknik. En med kontakter i den traditionellt kriminella världen – som kan få sina underhuggare att gå runt och ta ut kontanter i bankomater på mörka bakgator.

- Någonstans i mötet mellan dessa två kan det bli riktigt stort, konstaterar Linus Larsson.

Varje år stjäls det flera hundra miljoner kronor från vanliga kontokort. Bedrägerierna är svåra att komma åt för polisen, samtidigt som bankerna och kortföretagen inte är särskilt intresserade av att hjälpa till. Visserligen är det oerhörda summor som försvinner till bedragarna. Men det är ingenting jämfört med hur mycket de tjänar på de avgifter de kan ta ut på kortköpen.

- Det viktigaste för dem är att kunderna behåller förtroendet för korthandeln, därför vill de inte ha någon uppmärksamhet runt det som sker, säger Daniel Goldberg.

Det är också skälet till att de betalar tillbaka allt som kunderna har förlorat utan att blinka.

- Det sker ett ganska kallt kalkylerande runt riskerna. Över hur mycket de ska investera i dyrare säkerhetssystem som gör det lite krångligare för kunderna, utan att förlora för mycket, förklarar Linus Larsson.

Och pengarna får fortsätta läcka över till den kriminella världen.

- Vi kan utgå ifrån att bedrägerierna kommer att fortgå. Vi behöver inte vara så oroliga för egen del – i de flesta fall får vi tillbaka allt vi har förlorat. Men det betyder inte att pengarna inte har försvunnit, säger Daniel Goldberg.