Gruvkonflikt i fokus för magisk Tornedalsserie

Den andra delen av Åsa Roséns fantasytrilogi, "Viskornas dal", är samma bladvändare som den första delen "Väktarinnan", menar kulturredaktör Eva Åström

Åsa Rosén, från Övertorneå, är aktuell med andra delen i sin fantasytrilogi "Viskornas dal" som utspelar sig i Tornedalen.

Åsa Rosén, från Övertorneå, är aktuell med andra delen i sin fantasytrilogi "Viskornas dal" som utspelar sig i Tornedalen.

Foto: Sören Vilks

Recension2021-05-26 06:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fantasy

Åsa Rosén

Viskornas dal – Kristallgrottan

Rabén&Sjögren

Det var få som trodde på Åsa Roséns idé att skriva en fantasyserie som utspelar sig i Tornedalen. Tio år senare visar det sig att tvivlarna haft fel, för den första delen "Väktarinnan" nominerades inte minst till Norrlands litteraturpris och fick fina recensioner. Nu när andra delen tar vid har det gått ett halvår sedan tumultet i viskornas grottsalar när Iza skulle krönas till väktarinna över viskorna och markerna.

Inget särskilt har hänt förutom att Iza och hennes tvillingbror Enok gått i skolan och levt ett vanligt tonårsliv – men så en dag kommer bybon Leif förbi och erbjuder sig att köpa hennes mark eftersom han hittat en sten från viskornas kristallgrotta. Nu börjar en kamp mot Leifs planer på en gruvetablering samtidigt som magi väcks till liv och en tveeggad tonårskärlek spirar.

Gestaltningen av tvillingparet Iza och Enok är högst levande. Åsa Rosén levandegör storstadsbarnen som hamnat i en liten by i Tornedalen med varsam hand. Dessutom innehåller berättelsen en hög igenkänningsfaktor för alla som bor i Norrbotten.  Både miljöbeskrivningarna och livet i ett mindre samhälle där arbetstillfällen ställs mot naturen och andra näringar är minst sagt dagsaktuella frågor. Det är rappt berättat och inte minst spännande på flera plan. Förutom själva magin och kampen mot gruvan ställs också vänner mot vandra och så finns givetvis en spirande kärlekshistoria. För visst dyker skrindviskan Varkjaur upp igen och förvirrar Izas känsloliv, igen.