Ulrika Vallgårda diktar om de eviga frågorna

Ulrika Vallgårda gav åren 2008–2010 ut tre diktsamlingar. Nu publiceras alla tre plus ett antal nya dikter i en volym med titeln ” I förskingringen”.

Ulrika Vallgårda är aktuell med sin nya diktbok "I förskingringen".

Ulrika Vallgårda är aktuell med sin nya diktbok "I förskingringen".

Foto: Per Vallgårda

Kultur och Nöje2023-06-25 13:20
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Litteratur

Ulrika Vallgårda 

I förskingringen

Barents Publisher.

Titeln kanske har att göra med att vi som bor långt norrut lever ”i förskingringen”. Många dikter hör hemma här i Norrbotten, vars natur glädjefullt skildras med skogar, blommor och fåglar. 

Men jag tror också att förskingringen gäller själsliga landskap. Dikterna handlar ofta om oro, sömnlöshet, längtan efter trygghet, kärlek och efter en mening med livet.

Texterna spänner över 20 år och speglar diktjagets liv som yrkesarbetande flerbarnsmamma, hon som försöker klara av alla vardagens praktiska problem, samtidigt som hon vill få tid och ro att skriva dikter.  

Men Vallgårda speglar också glädjen i detta liv, som det skildras i ”Fredagslycka”: ”jag älskar att ha två ungar /uppkrupna på varsin sida/intill mig i tevesoffan/och titta på ”Så ska det låta”.

Dikternas form utvecklas genom åren. Från att ha skrivit ibland katalogliknande dikter på vardagligt språk, lägger Vallgårda så småningom ned mera möda på att skapa musik i sina dikter. Stroferna blir mera regelbundna och rytmiska, ibland med rim och allitterationer. ”En dikt om döden”, med parvis rimmade rader, skriven 2019, har senare tonsatts och utgivits som sång.

Och Bach tillägnas en rolig och läsvärd dikt:”Overture nr 2 i b-moll exempelvis, /bättre än rock”.

Vallgårda lyckas enkelt och rättframt ställa människans eviga frågor om liv och död, om tro och tvivel. Det är både modigt och begåvat.

En myra kryper 

över kyrkans stengolv.

Vad vill du säga mig

svarta lilla kryp? 

Att jag söker Gud förstås

precis som du.