Gör en enkel pizzadeg av dinkel, jäst, vatten, olivolja och salt. Sätt gärna degen timmar i förväg, då behöver du inte så mycket jäst & degen blir smidigare att arbeta med.
Deg till en stor pizza:
1/2 tsk jäst
2 dl vatten
en skvätt olivolja
1 tsk salt
Blanda allt i en bunke. Tillsätt 4 1/2-5 dl dinkelmjöl. Rör om och låt jäsa minst 2 timmar. Vik degen från kanterna med en slickepott varje timme. Baka ut på mjölat bakbord.
Cashewost:
1 påse, ca 150 g, blötlagda cashews (ej rostade och saltade om du vill använda osten till raw food)
2 msk äppelcidervinäger
1 msk miso
1 tsk himalayasalt
1-2 msk näringsjäst (b-jästflingor)
1 msk tahini
Mixa alla ingredienser, smaka av, tillsätt vatten till önskad konsistens.
Pesto:
1-2 krukor färsk basilika
en näve mandlar
1 stor, eller 2 mindre, vitlöksklyftor (eller efter smak såklart) salt olivolja
Mixa allt, smaka av. Täck pizzabottnarna (för du gör väl fler än en!?) med cashewost och pesto.
Skiva potatis och päron och täck hela pizzan. Salta gärna lite på potatisen. Skiva oliver, strimla några dadlar, strö över. Stänk extra pesto på toppen och grädda i 230 grader, gärna med varmluft, 12-15 minuter.
Njut med färsk urugula på toppen.. och med vänner såklart.