Boden. Pussy Riot and the Cossacksheter sommarens utställning på Havremagasinet, inspirerad av den händelse under OS i Sotji då medlemmar ur Pussy Riot blev piskade av kosacker inför en performance.

Utställningen kommer att visa rysk protestkonst som spänner från sots-art (socialist art) som uppstod på 70-talet av VitalyKomar och Alexander Melamid till dagens konstnärskollektiv Pussy Riot.

- Genom att använda sig av de metoder som Pussy Riot gör blir omgivningen omedvetet medförfattare till verket. Denna typ av konstaktioner har en lång tradtion i Ryssland och det kommer utställningen att visa. I just detta verk blev det extra symboliskt då kosackerna representerar de konservativa krafterna i landet och är kända för att attackera konstutställningar med de styrandes goda minne, säger kuratorn Andrei Erofeev i ett pressmeddelande.

Totalt kommer ett 40-tal konstnärer från fyra decennier att ställas ut.

- Med tanke på det som utspelar sig just nu på Krimhalvön och debatten under OS i Sotji om mänskliga rättigheter känns denna utställning än mer aktuell. Den skulle helt enkelt inte gå att genomföra i Ryssland. Därför måste vi stötta denna typ av konst och fortsätta att visa den, säger Ricky Sandberg, konsthallchef på Havremagasinet i samma pressmeddelande.