Norrbottens länsbibliotek har en hemsida för barn som heter Polarbibblo.se. På hemsidan uppmuntras barn och ungdomar att skicka in sina egna historier.
– Det var bibliotekarien på Porsöns barnbibliotek som tipsade oss om hemsidan dit man kan skicka in sin berättelser, berättar Arvid Enbom i klass 3B, Porsöskolan.
Men deras lärare Christer Jonsson ville utveckla idén och hittade på ett nytt koncept.
– Först skrev hela klassen början av historien tillsammans. Sedan fick alla skriva en egen del två av berättelsen, berättar Jakob Mellajärvi.
Det blev som en följetong i två delar med 14 olika slut med titeln Ett år utan en vit julafton.
– Vi på Polarbibblo tände på alla cylindrar. Vårt uppdrag blev att skapa en presentation som kunde matcha den utmärkta idén, berättar Regine Nordström på länsbiblioteket som ansvarar för hemsidan.
Klass 3B:s initiativ har blivit inledningen på ett utvecklingsarbete av webbplatsens läs- och skrivfrämjande arbete.
Att lära skriva är högprioriterat i skolan i dag. Men det är inte alltid lätt att få barnen att bli intresserade. Christer Jonsson tycker att man måste vara beredd att prova många sätt för att väcka skrivlusten.
– Mitt mål är ju att alla elever ska utvecklas så mycket som möjligt och då gäller det att hitta ett sätt som fångar intresset.
Han är själv positivt överraskad över hur väl det utföll. Och barnen är entusiastiska.
– Det är kul att skriva berättelser och så tycker jag det är enkelt att bygga upp en historia om man har en del ett, säger Linn Backlund och får medhåll av de andra.
Hennes avslut innehöll en hel del dramatik, däribland en pistol som i själva verket var en vattenpistol.
– Jag ville göra det lite roligt, förklarar hon.
Shanya Ghodrati tränar en hel del på att skriva hemma också, berättar hon.
– Mamma och jag skriver ganska mycket.
Tillsammans har de ett speciellt knep som hon brukar använda när hon inte förstår ett ord eller inte kan stava det rätt.
– Då skriver vi upp det på ett papper och så skriver jag ordet tre gånger, så att jag minns det.
Något annat de jobbar med i klass 3B är att ha högläsning för de yngsta barnen på skolan en gång i veckan, något som har positiv effekt inte bara på läsningen.
– Det skapar också en tryggare miljö på skolan, säger Christer Jonsson.