Utanför galleriet tonar den enastående fjällvärlden upp sig. De tre dalarna som möts i Nikkaluokta skapar en unik plats. Ingen annan plats kunde ha varit bättre vald för den kirunabaserade konstnären Barbro Behms utställning. Att valet föll på just Nikkaluokta har delvis en sorglig bakgrund eftersom det var Barbros brorson Roland som länge hade arbetat för att utställningen skulle hållas just där. Trots att han tragiskt gick bort i fjol så blev utställningen av.

– Det blir vemodigt med sorgen och saknaden efter honom, säger Barbro Behm.

Totalt handlar det om ett tjugotal verk som visas upp i det unika galleriet där de snöklädda fjällen lyser upp genom fönstren. Alstren är en blandning av målningar i olja och akryl samt flera skulpturer i trä. Några av verken i utställningen Anurik är mer figurativa medan andra låter tankarna sväva iväg helt fritt.

Artikelbild

| Oljemålningen "Gröna band" är en lek med dimensioner, djup, ljus och skuggor för att skapa en dynamik.

– Namnet på utställningen är valt för att det inte ska låsa betraktaren att söka efter något särskilt i verken. Det får inte styra för mycket, säger Barbro Behm.

I över 50 år har hon varit verksam inom konsten och det har blivit otaliga resor världen över. Skulpturer i is och snö är det som har lockat henne ut på de långa resorna samtidigt som hon emellanåt vänder hemåt för att ta sig an olje- och akrylmålningar samt skulpturer i trä och sten. För de större träskulpturerna används enbart motorsåg vid framställningen.

– Det är en häftig utmaning att bestämma sig för att bara använda sågen och inte finslipa på något.

Inspirationen till det konstnärliga uttrycket hämtas från den omgivande miljön i Kiruna, med naturen och friheten i själen som hon själv uttrycker det. Och att varva mellan olika material har enbart öppnat upp kreativiteten.

Artikelbild

| En av Barbros abstrakta träskulpturer, kallad "Dans".

– Det har varit bra att kunna byta mellan olika material ibland, annars finns risken att man bränner sig, även om konsten förstås alltid ger energi, säger hon.

Utställningens mer figurativa verk går i känslornas tecken. Inget är knivskarpt och fjällvyerna är inte exakt skildrade. Det är känslan hon vill få fram. I de mer abstrakta motiven handlar det även där om att skapa en känsla men även att framhäva en dynamik.

Artikelbild

| Abstrakt men starkt. "Himlagråt" är en av Barbro Behms akrylmålningar som verkligen för tanken till en gråtande himmel.

– Formerna kommer när jag skissar och då vill jag skapa en volym i det abstrakta. Det är härligt att jobba med ljus och skuggor för att skapa volym och rörelse. Annars blir det för statiskt, säger Barbro Behm.

Utställningen Anurik hänger i Galleri Skáidi i Nikkaluokta fram till den 3 maj.