Stefan Sauk vill höja det kulturella taket

Vad får man skämta om på scenen? Taket har sjunkit de senaste 20 åren, fastslår Stefan Sauk, aktuell med en föreställning i Boden.

Satiriker. Skådespelaren och satirikern Stefan Sauk vill vidga ramarna för vad man får skämta om i Sverige. På tisdagskvällen uppträder han med sin föreställning i Boden.

Satiriker. Skådespelaren och satirikern Stefan Sauk vill vidga ramarna för vad man får skämta om i Sverige. På tisdagskvällen uppträder han med sin föreställning i Boden.

Foto: Dan Hansson / SvD / TT

STÅUPPFÖRESTÄLLNING2014-11-17 14:00

Stefan Sauk slog igenom med dunder och brak i humorprogrammet Lorry i början av 1990-talet, där han stod för det närmast kultförklarade inslaget Tillfälligt avbrott. Uttrycken ”Jag är skeptisk” och ”Det är mycket nu”, som han myntade lever kvar än i dag. Men sedan dess har Sverige blivit mycket mer politiskt korrekt, menar han. Många ämnen får man inte skämta om längre.

Som ett test går jag in på youtube och klickar på ett av inslagen från Lorry. Med skarp blick tittar han in i tv-kameran och väser: ”Psst. Varför talar ingen om det positiva med aids? Guds finger. Rensar upp – äntligen – bögar, knarkare och fnask. Sedan är det bara samer, förståndshandikappade och lytta kvar, så kan vi andas fritt igen.” Han skiftar karaktär och blir plötsligt regeringsföreträdare som ”har beslutat att inte sätta in några kraftinsatser mot det här tråkiga lilla viruset, förrän det eventuellt blir ett hot mot den heterosexuella zonen – det vill säga oss vanliga”.

Det är svidande satir och som tittare 2014 studsar man verkligen till. Stefan Sauk konstaterar att det är ett tydligt exempel på hur det kulturella taket har sjunkit i Sverige.

– Det är ingen som skulle våga säga sådana grejer idag.

Han tycker det är en farlig utveckling.

– Vi bor ju inte i en diktatur. Om vi inte får skämta om olika åsikter, går vi mot ett samhällssystem i Sverige som vi har sett för mycket av i historien.

Föreställningen kallar han Sauk fortfarande skeptisk - and some fcuking music. Medvetet felstavat. Bodens teaterförening arrangerar föreställningen som turnerar i Riksteaterns regi. Bodenprofilen Rolf Degerlund – en god vän till Stefan Sauk – har regisserat tillsammans med skådespelaren själv.

Det är en blandning av ståuppkomedi, satir och karikatyr och tar avstamp i det som var tilltalet i Tillfälligt avbrott.

På scenen, som ackompanjatör och bollplank, har han med sig musikern Dimitri Klasson, en framstående hårdrocksgitarrist.

Han avslöjar inte särskilt mycket om vad 2014 års satir à la Sauk kommer att driva med, men något han nämner är ”värdegrundsarbete”.

– Vi springer ju efter olika trender hela tiden. Överallt på arbetsplatserna jobbar man just nu med "värdegrundsarbete". Försvarsmakten har satsat 110 miljoner kronor på det. Men det är bara ytspackel. Vi har aldrig varit så segregerade som nu, så indelade i ”vi” och ”dom”. Rasister och antirasister kastar stenar på varandra och nästa steg är att vi tar vapen i händerna. Det är ingen bra utveckling.

Stefan Sauk

Stefan Sauk, född 1955 i Stockholm, fick sitt genombrott i ”Tillfälligt avbrott”, ett inslag i satirprogrammet Lorry. Men han ser sig inte främst som komiker. Största delen av sin karriär har han ägnat åt drama. Han har bland annat spelat Carl Hamilton i filmerna Vendetta och Tribunal. Han gjorde en stark roll som pappa till aidssjuka Rasmus i Jonas Gardells tv-serie ”Torka aldrig tårar utan handskar”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!