Det kan låta mossigt att skriva ett reportage om "den första kvinnan" år 2014. Men faktum är att inom storbandsjazzen är det fullt relevant. Trombonisten Christine Carlsson är den första kvinnliga instrumentalist som Norrbotten Big Band anställer.
Hon är uppvuxen i Hälsingland och dotter till en musiklärare i träblås. Som sexåring började hon spela cello enligt suzukimetoden, men när hon var nio år bytte hon till trombon.
– Vi hade en liten skolorkester i byskolan som pappa höll i och då behövdes det någon som spelade trombon. Så jag blev mer eller mindre intvingad i det, säger hon och skrattar.
Med åren växte musikintresset och det blev först blues- och rocklinjen på gymnasiet i Gävle, sedan folkhögskola och till slut musikhögskola. Att få arbeta som musiker ser hon som ett privilegium och att få fast anställning var något hon aldrig ens vågat hoppas på.
– Jag är glad och tacksam att jag ska få spela med det här bandet på heltid. Att jag kan blicka fram emot olika projekt och veta att jag alltid får vara med. Det är så mycket roligt som händer med Norrbotten Big Band.
Bara det att få ett eget övningsrum ser hon som oerhört lyxigt.
Hur känns det att vara enda tjejen?
– Det är nog ingenting jag tänker på. Det kan hända att man får byta om på toaletten när man inte får en egen loge, men det är ett så litet problem, så det är inget man reflekterar över.
Själv har hon ingen aning om varför det är så ovanligt med kvinnor som väljer att bli professionella jazzmusiker, mer än att det kanske bottnar i att det inte ansågs kvinnligt för kvinnor att spela jazz och improvisera på 1930- och 40-talen i jazzens begynnelse – sjunga gick däremot bra.
Kuriren tog kontakt med förra orkesterchefen Mirka Siwek för att ta reda på orsaken. Hon berättar att Norrbotten Big Band har sina rötter i regionmusiken som först och främst spelade militär marschmusik. I slutet av 1980-talet började det nuvarande storbandet ta form och 1990 startade den stora satsningen med Örjan Fahlström som konstnärlig ledare och Mirka Siwek som producent och sedermera orkesterchef – för övrigt Sveriges första kvinnliga orkesterchef för en professionell jazzensemble.
– När Örjan Fahlström och jag tog ansvar för bandet var alla musikerna redan anställda. Det var personer som jobbade i regionmusiken.
Varför bara män?
– Det var en tradition som vi tog över. Åtminstone här i Norrbotten fanns inga kvinnliga musiker inom militärmusiken.
1980-talets jazzlandskap i Sverige såg helt annorlunda ut än nu, berättar hon.
– Vi hade jättehöga ambitioner och behövde musiker av högsta klass. På provspelningarna var det ofta män som var de skickligaste och vi ville ha de bästa.
Några kvinnliga jazzmusiker existerade knappt och det var heller inte särskilt attraktivt att flytta till Luleå och bli fastanställd, förklarar hon.
– Vi har alltid tänkt på att ta in kvinnor, men den ensemble vi haft som bestått enbart av män har gjort ett strålande jobb. Det fanns ingen anledning att byta ut dem bara för att byta ut kön på musikerna. Så kan inte en arbetsgivare göra.
Först under de sista av hennes 20 år med storbandet före pensionen märkte hon en förändring på så sätt att fler kvinnor började träda fram i det svenska jazzlivet.
– Det var inte bara som sångerskor utan också som kompositörer, arrangörer, dirigenter och instrumentalister, som vi bjöd in som gäster.
Vad tycker du om att Christine Carlsson har fått fast jobb i storbandet?
– Det tycker jag är alldeles fantastiskt.
På senare tid har Norrbotten Big Band arbetat medvetet med att rekrytera kvinnliga musiker, men det har inte varit lätt, berättar länsmusikchefen Kristina Nilsson.
– Vi har bjudit in kvinnor till provspelningar vi haft, men tyvärr har de inte dykt upp.
Problemet är inte unikt för Norrbotten.
– Även om det finns flickor som spelar i blåsorkestrar i kulturskolorna, så faller de ifrån när de blir äldre och vi vet inte varför.
För närvarande genomgår alla anställda vid division Kultur och utbildning i landstinget en genusutbildning som hon hoppas ska leda till att de får en större mångfald och jämställdhet på arbetsplatsen.
Att de har lyckats rekrytera Christine Carlsson ser hon som en stor framgång.
– Vi är väldigt glada att få hit henne och huvudskälet till det är att hon är en fantastiskt skicklig musiker. Men jag tror också att det kommer att innebära mycket positivt för ensemblen att få in en kvinna.