Konst.

- Jag har rätt sinnelag för att arbeta med sten. Det krävs tålamod, försiktighet och att man gillar monotont arbete, säger konstnären Susanne Holmberg.

Hela sommaren har hon till och från arbetat med två stenskulpturer som ska smycka innegården vid Lulebos nya lägenheter mitt emot Domkyrkan i Luleå. Uppdraget fick hon i våras efter en konstnärlig presentation.

Artikelbild

| Återkommer till formen. Just denna abstrakta form återvänder konstnären Susanne Holmberg ofta till. "En liten tanke har varit att skapa stenskulpturer som är barnvänliga, tillåtande för klättring", menar hon.

- Den form jag har på skulpturerna återkommer jag ofta till. Abstrakt, liknande ett fantasidjur. Lite hemlighetsfull. Jag vill inte att det ska vara så tydligt utan lämnar åt betraktaren att tolka konstverket. En liten tanke har dock varit att skulpturerna ska vara barnvänliga och bjuda in till klättring. Jag vill skapa något fantasi- och lekfullt, säger hon.

Den sten hon arbetat med heter Gabbo och bryts i Sangis.

- Det är kul att stenen kommer från Norrbotten. Det är en fin sten att arbeta med även om den är svår att klyva. I övrigt bjuder Gabbo inte på några överraskningar. Stenen är homogen, väger mycket och har hög densitet. Det man måste tänka på är att akta sig så att inte diamantklingan blir överhettad eftersom stenen är tät.

Ja, Susanne Holmberg kan sitt material, liksom de verktyg som krävs för detta slitsamma arbete. Efter sommarens arbete värker framför allt händerna och den tinnitus hon levt med sedan unga år har knappast blivit bättre, trots öronproppar och hörselkåpor.

Artikelbild

| Verktyg och skyddsutrustning. Att jobba med sten är slitsamt och kräver både rätt verktyg och skyddsutrustning.

- Egentligen ska man vara noga med pauser, men ibland blir jag ivrig och kan ha jobbat åtta timmar i sträck. Det är så klart inte bra.

Men trots slitet överväger känslan att få skapa i det material hon förälskat sig i.

Artikelbild

| Evigt material. "Sten är ett evigt material, vilket givetvis är roligt", menar Susanne Holmberg.

- Med keramik kan det hända mycket på vägen. Du kan ha arbetat jätte länge med en skulptur som sedan förstörs vid bränningen i ugnen. Och arbetet med glasyren är närmast ett vetenskapligt projekt. Sten är direkt. Det går inte sönder. J a g gillar också det närmast matematiska tänkandet som krävs innan jag börjar jobba. När man arbetar med sten måste man verkligen tänka efter vad som ska vara kvar och vad som ska bort av den ursprungliga stenen. Det är nördigt men faktiskt roligast, ler hon.

Sedan börjar en mycket långsam process. Ett litet misstag kan vara förödande.

Artikelbild

| Sten från Boden. Förutom de två stenskulpturerna som Lulebo beställt har Susanne Holmberg även gjort en offentlig stenutsmyckning till Bodens kommun, tillverkad av sten från Boden. I detta fall stenarten syenit.

- Tar du bort en centimeter för mycket på ett ställe måste hela skulpturen krympa en centimeter. Därför krävs disciplin. Alla stenskulptörer jobbar förvisso inte på samma sätt. Jag har sett konstnärer som jobbar mer intuitivt. Ändrar eftersom de arbetar, men för mig finns den kreativa processen även i det monotona, tidskrävande arbetet. Under den tiden tänker jag ut nästa projekt, säger hon.

I slutet på denna månad ska de två skulpturerna vara klara för att sedan pryda innegården vid Lulebos lägenheter.

Artikelbild

| Tungt och monotont. Att jobba med stenskulptur är inte bara tungt utan även ett monotont arbete som kräver tålamod. "Jag har rätt sinnelag för att arbeta med sten", säger hon.

- Det blir ganska intensivt arbete nu på slutet. Visst kommer kroppen vara trött, men sedan kommer vinter och då får jag vila. Jag har bara tillgång till KKV :s uteverkstad och därför arbetar jag med stenskulptur bara på sommaren, säger Susanne Holmberg