Den som trodde att ekonomer bara ägnar sig åt siffror får tänka om.
– De flesta ekonomer håller inte på med siffror, utan med organisation, ledning och styrning, säger Johan Sandström, professor i företagsekonomi vid LTU.
På måndag och torsdag nästa vecka spelar studenterna vid Teaterhögskolan pjäsen ”30 högskolepoäng i tvivel”, resultatet av ett samarbete mellan Johan Sandström och Ulf Friberg, lektor i scenframställning på skådespelarutbildningen.
Dramat bygger på den amerikanska pjäsen ”Waiting for Lefty” från 1935 av Clifford Odets. Även om den är gammal finns det många beröringspunkter mellan vår tid och 1930-talet, menar Johan Sandström.
– Oavsett var vi jobbar eller vad vi studerar så påverkas vi av samtidens kortsiktiga, prestationsorienterade arbetsliv.
Studenterna hade kollationering i slutet av januari.
– Sedan dess har vi arbetat med analysering av texten, rolltolkningar och så småningom gått upp på scenen, berättar Alice Sjöberg Brise, student.
På måndag är det premiär på Teaterhögskolan och sedan spelas den igen på universitetet på torsdag. Anmälningslänk finns på LTU:s hemsida och det är gratis att komma och titta.
Det handlar om en klass med ekonomistudenter som ska ha lektion, men läraren dyker inte upp. Istället har hon lämnat ett dokument med frågeställningar och dilemman som de hittar i datorn. Utifrån det uppstår diskussioner i klassrummet.
Alice Stenberg spelar Vera.
– En ganska kaxig tjej med skinn på nästan som utåt sett inte verkar bry sig så mycket, men inuti händer det mycket.
Hon tycker pjäsen lyfter viktiga frågor.
Under ett tiotal år höll Johan Sandström en kurs för ekonomistudenter om etiska dilemman i arbetslivet.
– Erfarenheterna och frågorna som kom upp då ligger till grund för mitt arbete med pjäsen.
Han har även föreläst på Teaterhögskolan om etik och organisation. Det var då Ulf Friberg och Johan Sandström upptäckte att de hade många gemensamma intressen.
– Vi började prata och jag visste att han var intresserad av att skriva så jag frågade honom om att hjälpa till med pjäsen, säger Ulf Friberg.
Han vill gärna hitta samarbeten med andra institutioner inom universitetet.
– Teaterhögskolan är ju så liten, men LTU har ett otroligt brett spektrum av kunskap.
– Jag tycker om att skriva annorlunda saker som till exempel populärvetenskapliga texter, krönikor och sångtexter och så har jag fått hjälp med formen av Ulf, berättar Johan Sandström.