– Budgetmässigt är det vår största föreställning under jubileumsåret, säger Regina Veräjä, projektledare.
I år är det 30 år sedan Tornedalsteatern bildades. Första uppsättning ”Isen går” (jää lähtee), av Håkan Rudehill och i regi av Ulla Lyttkens, hade premiär sommaren 1986. Då var det en renodlad amatörteater, något som också präglade Tornedalsteatern under de första decennierna. Numer är det en teater med åtta årsanställda och teaterns uppsättningar innehåller ofta både proffs och amatörer.
– Det är en lyckad symbios, menar regissören och operasångarnen Håkan Starkenberg.
Han exemplifierar med filmaren Roy Andersson som ofta använder amatörer.
– Amatörer bjuder på ett naturligt uttryck. Blandningen proffs/amatör befruktar varandra, säger han.
Att det just blev en musikteater där järnmalmen står i fokus jubileumsåret är ingen slump.
– Alla norrbottningar kan relatera till järnmalm och tung industri. På något sätt berörs vi alla, oberoende om vi lever i ett samhälle där staden måste flyttas, att barndomshemmet inte står kvar på grund av gruvbrytningen eller att man lever i stad där järnverket är en stor arbetsgivare, menar Regina Veräja.
Musikteatern är skriven av Petri Tuominen.
– Vi fick in ett 20 tal synopsis, men fastnade för ”Malmens väg” helt enkelt för att det är en häftig berättelse och att vi fastnade för Petris färgglada språkgrepp, säger Carina Henriksson, konstnärlig ledare på Tornedalsteatern.
Hon beskriver föreställningen som en surrealistisk saga som blandar fantasi med konkret vardagsrealism.
– Den pendlar mycket. Vår förhoppning är givetvis att få tag på de större frågorna. Vårt läns naturresurser har en stor betydelse för livet i Norrbotten. Samtidigt vet vi alla att naturresurser är ändliga. Det åär frågeställningar vi hoppas väcka, menar hon.
Musiken är komponerad av Malin Hülphers, en kompositör med rötter både i nutida konstmusik och folkmusik.
– Tornedalsteatern har aldrig jobbat med konstmusik tidigare. Därför känns det speciellt att bjuda på specialskriven musik för Norrbotten NEO och dragspel. Dessutom jobbar vi med Samurajstudio och digitala projektioner för att skapa en total illusion av att bo i ett bergrum.
Handlingen kretsar nämligen kring LK och hans fru Gruvan. Ett strävsamt par och dess dysfunktionella familj där marknaden varje år kräver att Gruvan föder ett barn. Och när Entreprenören gör entré iscensätts en konspiration tillsammans med andra män för att komma åt Gruvans barn.
– Egentligen en musikteater om gruvepoken med sju karaktärer, Norrbotten NEO, dansare samt Erik Westberg som dirigent för de körer som medverkar i föreställningen, säger Carina Henriksson.
”Malmens väg” har premiär på Arcushallen i Luleå den 18 augsti och går sedan på turné till Malmberget, Pajala, Kiruna och finska Pello.