Redo att starta nya teatergrupper

Efter fyra långa månader är 13 nygräddade teaterledare beredda att lyfta scenkonsten i Norrbotten.

Testar. Med teaterledarutbildningen i bagaget hoppas Johan Albihn starta en teatergrupp för Björkskatans högstadieelever. – Vi gör ett test så får vi se hur det går, säger han.

Testar. Med teaterledarutbildningen i bagaget hoppas Johan Albihn starta en teatergrupp för Björkskatans högstadieelever. – Vi gör ett test så får vi se hur det går, säger han.

Foto: Anna Hörnell

Teater2016-01-20 06:00

Johan Albihn sökte en tjänst på Norrbottensteatern för att ta sitt scenkonstintresse vidare, men erbjöds i stället en plats på Ung scen norrs teaterledarutbldning.

– Jag kom dit som glad amatör – även om jag gjort en del teater tidigare har jag inte vetat så mycket om det som ligger bakom. Jag har fått många nya insikter om hur teater kan hjälpa människor, säger Johan Albihn.

Nu planerar maskinteknikstudenten tillika spexveteranen att starta en teatergrupp via Björkskatans fritidsgård där han jobbar som fritidsledare.

– Jag vet inte riktigt hur intresset ser ut, men vi gör ett test så vi får se hur det går. Sen får vi se vad jag ska hitta på i resten av Luleå. Jag vet inte än vad som behövs och vad som redan finns.

En både ålders- och erfarenhetsmässigt blandad grupp deltog i höstens teaterledarutbildning i regi av Ung scen norr, Teater Mila och ABF.

– Vi gör det här för att bygga upp en kompetens ute i kommunerna kring teater och få i gång fler teatergrupper, säger Daniel Isakson, verksamhetsledare för Ung scen norr.

Efter fem helgträffar finns nu nya teaterledare i sex norrbottniska kommuner.

– Det har varit en otrolig resa. Vi har fått med oss så mycket – jag sitter och smälter det fortfarande, säger Eva-Lena Björkman.

Hon är en av eldsjälarna bakom föreställningen och landsbygdsdagen Byakult i Gällivare kommun, och tog chansen att få lite mer kött på benen genom utbildningen.

– Jag känner en större trygghet i att arbeta med det här och har redan börjat använda dramauppgifterna vi fått, säger hon.

Dessutom har utbildningen gett kontakter med andra teaterintresserade. Deltagarna håller kontakten via en nyskapad Facebooksida – och kanske mynnar det ut i ett teatersamarbete redan i år.

– Jokkmokks kommun kommer eventuellt att medverka under Byakult. Det är inte säkert att det blir av än, men jag har bjudit in dem, säger Eva-Lena Björkman.

Nästa utbildning drar i gång till hösten, och då vill man rikta sig mer till unga människor.

– Vi vill skapa en hållbarhet för teater ute i länet, och hade vi bara riktat oss till ungdomar i den första omgången finns det risk att kompetensen snabbt försvunnit från kommunerna. När nästa grupp är färdigutbildad finns det redan människor som kan stödja dem och kanske ta dem under sina vingar, säger Daniel Isakson.

Dessutom kommer man särskilt att fokusera på unga som står utanför arbetsmarknaden – en grupp som Ung scen norrs verksamhet med hjälp av pengar från Europeiska socialfonden kommer att satsa extra mycket på under året.

– Vi vill ge dem en chans att bygga upp sin självkänsla, utbilda sig och hitta nya vägar in på arbetsmarknaden, säger Daniel Isakson.

Teaterledarutbildningen

Anordnas av Ung scen norr i samarbete med ABF och teater Mila. Den sistnämnda leder utbildningen.

De nya teaterledarna finns i Gällivare, Arvidsjaur, Jokkmokk, Älvsbyn, Kalix och Luleå.

Till slutet av 2017 hoppas man ha utbildat 40 nya teaterledare i tre utbildningsomgångar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!