Skolturné nästa för hyllad pjäs

Pjäsen Maria Johansdotter handlar om en transpersons öde på 1700-talet. Nu återvänder föreställningen till Norrbotten.

Ungdomspublik. Pjäsen Maria Johansdotter återvänder till Norrbotten för en skolturné.

Ungdomspublik. Pjäsen Maria Johansdotter återvänder till Norrbotten för en skolturné.

Foto: Josefin Wiklund

Teater2015-01-10 07:00

"Jag är både karl och kvinnfolk och ändå mera på manssida". Så lyder en rad ur ett rättegångsprotokoll från Karl XII:s Sverige. Den som ska stå till svars är nyckelharpspelaren Maria Johansdotter som lever sitt liv som mannen Magnus. Rättegångsprotokollen har skådespelaren Johan Theodorsson och musikern Anders Peev bearbetat till ett musiksatt berättarmanus.

– Att det är vår egen produkt, vår musik och vårt manus hjälper att hålla igång energin efter så många föreställningar. Så måste nog alla skådespelare och artister som gör samma föreställning om och om igen tänka, säger Johan Theodorsson.

Snart 90 föreställningar har det blivit sedan premiären, 2013 uppfördes den på Kulturens hus i Luleå. På söndag står de på scen i Havremagasinet i Boden. Sedan blir publiken en helt annan – högstadie- och gymnasieungdomar runt om i länet.

Spelar ni annorlunda när publiken är ungdomar istället för vuxna?

– Vi måste vara helskärpta, det är en publik som visar direkt om de tappar intresset, säger Johan Theodorsson.

Pjäsen fick fina recensioner i både riks- och lokalpress. Och sakta men säkert kanske historier som den om Maria/Magnus ta plats på scen och film. I år kan det historiska ske att den första transpersonen någonsin vinner en guldbagge. Saga Becker har för sin debut i Någonting måste gå sönder nominerats till bästa kvinnliga huvudroll. Transkvinnan Laverne Cox i den amerikanska tv-serien Orange is The New Black har också hjälpt till att väcka debatten internationellt om att transpersoner ska få ta större plats i mainstreamkultur.

– Det är inte vanligt att en historisk hjälte är en transperson. Många av de reaktioner vi fått efter pjäsen har varit: oj, fanns det här på den här tiden, tur att det inte är så illa nu. Men det är klart att transpersoner fortfarande inte är helt accepterade i samhället, säger Johan Theodorsson.

Huvudpersonens Maria Johansdotter handlingar var brottsliga då. Hennes brott – att hon levde som det vi idag kallar transperson och att hon förälskade sig i en kvinna. Kvinnan hon älskade hette Anna och var fullt medveten om Maria/Magnus riktiga kön. Maria dömdes till fängelse och Anna försökte begå självmord.

Att väcka tankar hos eleverna är själva poängen berättar Johan Theodorsson.. När han och Anders Peev spelar pjäsen i Kinna i Västra Götland finns RFSL på plats för efterföljande samtal. I Kinna skedde förra året ett uppmärksammat hatbrott mot ett homosexuellt par. De hotades till livet och valde tillslut att flytta från orten.

– Där har vi nästan ett specialuppdrag, vi spelar pjäsen för åttondeklassare och sedan har RFSL samtal. Så kommer det inte vara i Norrbotten men vi hoppas självklart att samtalet fortsätter även efter vi spelat pjäsen, säger Johan Theodorsson.

Härnäst ska duon dramatisera ännu ett mörkt avsnitt i svensk historia – häxprocesserna. Historien utgår från morden på 71 personer som anklagades för häxeri i Kramfors 1675. – Vi har en ramhandling om en flicka som överlever och flyr från fängelsevistelsen i Kramfors. Vi låter henne komma tillbaka och konfrontera prästen.

På samma sätt som Maria Johansdotter knyter an till frågor om rättigheter för hbtq-personer idag kommer också den pjäsen att sättas i en nutida kontext. – Det handlar om mäns hat mot kvinnor är, det var aktuellt då och är det idag med till exempel näthatet, säger Johan Theodorsson.

Josefin Silverberg

Maria Johansdotter

55 minuters berättande till musik. På scen står endast nyckelharpspelaren Anders Peev och skådespelaren Johan Theodorsson.

Nypremiären på Havremagasinet söndag 11 januari är den enda föreställningen som är öppen för allmänheten. Sedan spelas den för gymnasie- och högstadieungdomar i Övertorneå, Överkalix, Piteå, Arjeplog och Arvidsjaur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!