Wiberg talar ut efter ödesdigra uttalandet i "Robinson"

Charlie Wiberg kallade Wilmer Tuoremaa för "lappjävel" och tvingades lämna "Robinson". Nu berättar deltagaren om vad som hände bakom kamerorna.

I måndagens avsnitt fick Charlie Wiberg lämna "Robinson" efter att ha uttalat sig nedvärderande om Wilmer Tuoremaa. Programledaren Petra Malm konstaterade att Wiberg fick packa väskorna och lämna programmet direkt.

I måndagens avsnitt fick Charlie Wiberg lämna "Robinson" efter att ha uttalat sig nedvärderande om Wilmer Tuoremaa. Programledaren Petra Malm konstaterade att Wiberg fick packa väskorna och lämna programmet direkt.

Foto: TV4

TV2023-11-13 19:36

Det blev en dramatisk inledning på "Robinson"-veckan. I början av måndagens avsnitt påtalade Ylwa Lidén att hon inte gillar att Charlie Wiberg kallat Kirunabon Wilmer Tuoremaa för "lappjävel", strax efteråt kom Petra Malm till lägret och konfronterade deltagaren med uppgifterna.

– Du har gjort ett jätteövertramp, packa dina saker och lämna "Robinson" direkt, sa Malm i programmet.

I avsnittet som finns tillgängligt på TV4 play framkommer att Wiberg uttryckt sig nedvärderande på väg från ö-rådet, något som inte fångats på kamera. 

Charlie Wiberg själv säger att han känner sig orättvist behandlad.

– Allt som skedde hände "off camera". Det som är lite konstigt är att två personer springer till produktionen och säger en sak, sedan kommer Petra och säger att jag är färdig. Jag sa: "Ska jag inte förklara?" och hon svarade: "Nej". Det är den världen vi lever i.

Vill du förklara?

– Det är komplicerat. Du kommer inte göra en tillräckligt lång artikel.

Wiberg säger att han planerar att ge en fullständig förklaring på sina egna sociala medier och vill först inte medverka i en intervju. Men senare berättar han att orden till Wilmer Tuoremaa var menade med kärlek och att han hade hoppats på att samarbeta med Kirunabon efter sammanslagningen. När han kallade Tuoremaa för "lappjävel" ska deltagarna ha varit långt ifrån varandra i varsin båt.

Förstår du att det är ett olämpligt ordval?

– Det känns dumt att förklara det i efterhand. Hela det begreppet var totalt nytt för mig, två dagar tidigare satt vi och pratade om begrepp och saker som inte var okej. Om du har kollat på programmet fattar du att jag är en person som inte blir kränkt, jag kan inte kränkas och umgås bara med människor som inte kan kränkas. Jag gillar inte diskussionen kring vad man får säga och inte säga. Det var ett helt nytt begrepp för mig och kom nog undermedvetet – det kom bara av kärlek, säger Charlie Wiberg.

undefined
"Han (Wilmer) var inte ens i närheten, vi var mitt ute på havet i en båt. Det är mycket som inte kommit upp till ytan", säger Charlie Wiberg.

Vidare berättar Wiberg att han har många samiska kollegor från Alta i Norge och att jargongen kan då vara hård men hjärtlig.

– Vi har ett halvt arbetslag med samer, jag önskar verkligen att det hade varit ett tv-team här. Du väljer själv om du blir kränkt, vem bestämmer? Var går gränsen? Vem sätter gränsen? Om inte mina kollegor, som jag omger mig med dygnet runt, blir kränkta av det här höga taket vi har ... jag har inte tänkt två gånger. 

Ångrar du hur du uttryckte dig i "Robinson"?

– Hade han (Wilmer) varit där när jag använde uttrycket och han hade blivit ledsen så skulle jag be om ursäkt. Det var inte meningen, jag visste inte bättre. Där jag kommer ifrån är det helt OK och det kan vara mycket värre, det är det folk inte fattar med miljön man är uppvuxen i. Det handlar inte om att vara taskig, man kommer alltid göra några upprörda – det får man acceptera, säger Charlie Wiberg.

– Om han tog illa upp ber jag om ursäkt – men han var ju inte där. Det som kommer ske är att folk i efterhand kommer förklara hur han ska känna. Antingen säger de: Charlie längtade verkligen efter att spela spelet med dig och uttryckte sig lite klumpigt. Eller så säger de: Han är rasistisk. 

undefined
I måndagens avsnitt fick Charlie Wiberg lämna "Robinson" efter att ha uttalat sig nedvärderande om Wilmer Tuoremaa. Programledaren Petra Malm konstaterade att Wiberg fick packa väskorna och lämna programmet direkt.

Wilmer Tuoremaa säger att han inte uppfattade situationen när glåpordet skulle ha använts.

– Jag har egentligen inte hört någonting, jag blev lite chockad när jag hörde hur det var. När jag fick höra att han hade lämnat visste jag inte varför, säger han.

Hur reagerade du när du fick höra vad som hänt?

– Det kändes som att jag var inblandad och ändå inte. Det är klart att det är bra att det blev konsekvenser, men det är tråkigt för Charlies skull. Jag tror inte att han tänkte på konsekvenserna eller på vad han sa. Det var lite tråkigt. Han kanske skulle ha tänkt till lite innan (skratt), det är trist – jag hade sett fram emot att träffa Charlie i sammanslagningen.

undefined
Wilmer Tuoremaa tycker inte att det är okej att kalla någon för "lappjävel" men uppfattade inte själv situationen. "Det kändes som att jag var inblandad och ändå inte", säger han.

Wilmer Tuoremaa, som är same, berättar att han varit förskonad från den typen av glåpord i livet men att han inte tog illa upp när han fick höra vad som hade sagt. Eftersom han inte var i Charlie Winbergs närhet när det inträffade tycker han att det är svårt att veta hur han ska ställa sig till hans sätt att uttrycka sig på.

– Det är klart att det är bra att TV4 visar var de står i sådana frågor, att det finns konsekvenser. Det är tråkigt för Charlies skull, men inte acceptabelt någonstans, konstaterar Tuoremaa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!