I höstas stod det klart att det Àr Tommy MyllymÀki som tar över efter Markus Aujalay i domarpanelen i TV4:s "Sveriges mÀsterkock".
StjÀrnkocken MyllymÀki Àr dock noga med att understryka att han inte ser det som att han ersÀtter sin föregÄngare, som slutade efter tolv sÀsonger av TV4:s matlagningsprogram.
ââMarkus har ju varit vĂ€ldigt synonym med det hĂ€r programmet, sĂ„ jag vill inte ens kalla det att jag ersĂ€tter honom. Jag Ă€r en ny jurymedlem, helt enkelt. NĂ€r jag gör tv brukar jag sĂ€ga att jag Ă€r en ganska dĂ„lig skĂ„despelare, sĂ„ ni fĂ„r inte sĂ„ mycket mer Ă€n det jag Ă€r. Jag Ă€r bara jag, sĂ€ger han.
Prisad
MyllymÀki, som bland annat har utsetts till Ärets kock och vunnit tv-programmet "Kockarnas kamp", fick jobbet som jurymedlem efter att ha gjort en audition. Han, som sjÀlv följde programmets första sÀsonger, funderade dock ett varv innan han bestÀmde sig.
ââJag visste inte vad det skulle betyda för mig, men landade i att jag ville köra. Det kĂ€ndes bĂ„de spĂ€nnande och roligt, sĂ€ger han.
Mest slÄende under inspelningarna för den nye jurymedlemmen har de tÀvlandes stora driv och passion varit.
ââDeras drömmar, energi och passion smittar av sig Ă€ven pĂ„ mig som gammal luttrad restaurangperson. Jag blev vĂ€ldigt tagen av det. Deras kĂ€nslomĂ€ssiga tillstĂ„nd i tĂ€vlingarna Ă€r sĂ„ hundraprocentiga och det har jag en enorm respekt för , sĂ€ger han och fortsĂ€tter:
ââAtt trĂ€ffa deltagarna har gett mig otroligt mycket energi och inspiration i mitt dagliga liv. Det sade jag faktiskt nĂ€r jag kom tillbaka till jobbet efter inspelningarna ocksĂ„. Det tog inte energi, det gav energi.
Ăppnar dörrar
TT: Vad sÀger du till dem som Àr i valet och kvalet kring om man ska söka till "Sveriges mÀsterkock" eller inte?
ââJag har mĂ€rkt att det Ă€r en otroligt rolig resa för dem som Ă€r med. Man kan fĂ„ nya vĂ€nner för livet och en möjlighet att börja jobba med det hĂ€r. Det öppnar vĂ€ldigt mĂ„nga dörrar och genom Ă„ren har mĂ„nga deltagare förĂ€ndrat sina liv och sin karriĂ€rer. Men det Ă€r en tĂ€vling, och tycker man inte att just det Ă€r roligt brukar det sĂ€llan gĂ„ riktigt bra.
För att imponera pÄ Tommy MyllymÀki gÀller det att lÀgga ned sjÀl och hjÀrta i det man lagar. För dÄ blir det, menar han, bÄde gott och vackert.
ââJag Ă€r ganska lĂ€ttimponerad, jag gillar det mesta sĂ„ lĂ€nge det Ă€r vĂ€llagat. Men matlagning Ă€r till syvende och sist en konstform. Om en musiker spelar efter noter men inte med sjĂ€l, dĂ„ blir det ingen magisk spelning. Om man inte bara lĂ€ser ett recept utan ocksĂ„ tar med sig lĂ„ga och passion, dĂ„ blir det oftast vĂ€ldigt bra. DĂ„ imponerar det pĂ„ mig, sĂ€ger han.