Midvinterfolk vill vara en minifestival som visar på bredden inom folk- och världsmusiken. Många band medverkar och alla är sugna på att spela. Tiden räcker inte till för alla låtar, men vad gör det!

Mycket samspelade Lyssnen från Framnäs folkhögskola startar med en svängpolska, följer upp med en vemodig sång från Syrien ihop med ytterligare en polska. En amerikansk sjömansvisa, The Longer The Waiting avslutar deras set.

Luleåbaserade folkrockbandet Gråttfolk, där festivalens eldsjälar Micke Forsberg och Uffe Wiksten ingår, spelar bland annat gaeliskt, americana, svensk trad och eget material. Bandet är riktigt tajt och stämsången av systrarna Amanda och Rebecka Holmberg sitter som smäck.

Folkduon Symbio utforskar nya klangrymder i egna kompositioner baserade på dragspel och vevlira. De har hittat ett helt eget uttryck med entusiasmerande lekfullhet och intensivt driv.

Mer amerikanskt med gitarr, mandolin och stämsång får vi av Magnolias in the snow.

– Vi älskar country, säger de och det märks i deras enkla och samtidigt känslofyllda framförande av låtar av bland annat Emmylou Harris och Willie Nelson.

Fioltrion Norr om Stockholm har letat bland svenska folkmusiker genom århundradena och lyckats hitta dem som hittills varit osynliggjorda. Med låtar som Polska efter Sara Persdotter och Polkett efter Ruth Johansson lyfter de generationer av kvinnliga musikskapare fram i ljuset.

Innan kvällen avslutas med det traditionsenliga allspelet, öser Mullin Mallin Band från Umeå med härlig balkanmusik och smäktande finsk tango. Luleå Balkandansare dansar på golvet framför scen och inviterar oss alla att delta.

Med folk- och världsmusiken får vi färdas runt hela vårt jordklot och ta del av mänskliga erfarenheter uttryckt i musik. Det är musik som bygger på önskan om att mötas och åskådliggör den skönhet och rikedom som kan uppstå i goda möten mellan olika kulturer. Nästa år fyller Midvinterfolk tio år. Det är värt att komma då!