Halloween har passerat, men sossarna kan gott låta vampyrtänderna sitta kvar. För Socialdemokraterna fortsätter skräcktemat. Och skrämselhickan måste öka för varje dag.

Häromdagen presenterades nya chockartade opinionssiffror från Aftonbladet/United Minds. Det nya bottenrekordet för Socialdemokraterna lyder på 24,9 procent. Samtidigt ligger Moderaterna på 32.

Enligt en undersökning som Synovate presenterade i Dagens nyheter är förtroendet för Håkan Juholt ungefär på samma nivåer.

Då 1.000 väljare tillfrågades om vilken statsministerkandidat som de har störst förtroende för utifrån en rad olika kategorier blev det storstryk i samtliga grenar. När det gäller vem som bäst företräder Sverige utomlands vann Fredrik Reinfeldt med 75-12. På frågan om vem som bäst kan leda Sverige genom en allvarlig kris slutade det 65-11 till Reinfeldts fördel. Och i Juholts bästa gren "att ingjuta hopp om framtiden" fick han stöd av 24 procent av de tillfrågade medan Reinfeldts siffror på samma fråga var 55 procent.

Vad ska de göra om folk börjar få förtroende för Juholt och Socialdemokraterna igen?

Det finns nog inget bra svar på den frågan.

När Leif Pettersson, riksdagsledamot från Norrbotten, i går fick chansen att skriva en krönika på NSD:s ledarsida handlade den om att han inte visste vad han skulle skriva.

Det är lätt att förstå honom. För vad ska en socialdemokratisk politiker egentligen prata om?

Alla som lyssnade till Ekots lördagsintervju med Tommy Waidelich från den 8 oktober förstår varför räddningen inte är att börja prata politik.

Okej, det var en underfinansierad S-skuggbudget som aldrig någonsin kommer att bli verklighet. Men ändå: Dubblerad arbetsgivaravgift för alla under 26 år. Halverat rutavdrag. Lastbilsskatt.

Alliansens partisekreterare presenterade dessutom i går en rapport om hur S-budgeten skulle ha slagit mot landets kommuner. Enligt den skulle kommunernas resurser minskat med mellan 4,5 och 5,5 miljarder kronor!

Om inte väljarna ändrar sig och plötsligt blir stormförtjusta i tomma floskler om "kunskapsbaserad ekonomi", "värdeburen tillväxt" och "sociala investeringar" kommer raset att fortsätta.

Under tiden fortsätter framförallt Miljöpartiet att plocka tidigare S-röster. Och nu utmanas man även på allvar från vänster. Jonas Sjöstedt är en skicklig politiker som kan bli en välkommen injektion för ett sömnigt vänsterparti. Men han är rena mardrömmen för Håkan Juholt.

Socialdemokraterna utmanas från alla håll och samtidigt pågår interna motsättningar som tydligt blottades när Juholts bostadsaffärer kom upp till ytan.

I det förra valet röstade varannan LO-medlem på andra partier än Socialdemokraterna. Nästa gång kan det mycket väl bli ännu färre.

Jag tror att Socialdemokraterna måste fundera på vem man är till för. För inte är det väl bara för att säkra enskilda företrädares makt?