Håkan Juholt har stora problem. Han har uppenbarligen inte förstått vad det innebär att vara socialdemokratins partiledare och vilket ansvar det för med sig.

Partiet mår bra, sa han häromdagen i en intervju i Dagens Industri.

Han bygger analysen på sin rundresa i partidistrikten där han ber om ursäkt för att han plockat ut för stora bostadsbidrag från riksdagen, trots att han borde ha kunnat reglerna efter dryga 20 år som riksdagsman. På sin resa träffar han de närmast sörjande som efter hans bikt och bön om förlåtelse ger honom stående ovationer. Han känner stöd, styrka och tror på partiets politik.

Men Håkan Juholt ser bara en sida av myntet. Utanför Folkets Hus finns en annan verklighet. Väljare och sympatisörer som inte låtit sig övertygats om att Juholt är rätt man på posten. Det syns inte minst i de katastrofala opinionssiffrorna.

Sedan ska vi inte glömma konkurrenterna. Jonas Sjöstedt som håller på att profilera sig som ny vänsterledare. Miljöpartiets nya språkrör som utformar politiken och närmar sig alliansen. Annie Lööf som försöker sätta sin prägel. Och inte minst Fredrik Reinfeldt och Moderaterna som gör allt för att bredda sin väljarbas.

Håkan Juholts senaste utspel där han fortsätter att förklara SVT krig därför att han inte vill stå på samma sida som Jimmie Åkesson i debatter är ett verkligt bottennapp. Det innebär, om Juholt nu vidhåller sin uppfattning, att han i valrörelsen inte kan vara med i de viktiga valdebatterna. Vad ska han göra när de andra partiledarna debatterar i SVT? Han säger att han ska gå till TV4, men har han löfte från den kanalen att Åkesson inte finns i närheten?

Finns det ingen mediekunnig person som kan hjälpa Juholt? Han blir som en Don Quijote som slåss mot väderkvarnar.

Hans agerande mot ett demokratiskt valt riksdagsparti är inte acceptabelt. Sverigedemokraterna kan se Håkan Juholt som sin viktigaste valarbetare. Hans barnsliga beteende kommer bara att ge dem fler sympatisörer.

Det råder ingen tvekan om att just integrationsfrågan är den viktigaste att lösa för partier som vill nå regeringsställning. Den svenska integrationspolitiken fungerar illa. En feltänkt politik har gjort flyktingar till andra klassens medborgare. Allt ifrån förbud till att arbeta i väntan på besked om uppehållstillstånd, till segregering, arbetslöshet och fattigdom är inga lysande resultat.

Ju längre ansvariga politiker tiger om sitt eget ansvar medan SD spelar på folks fördomar och missnöje med välfärdspolitiken och urholkningen av trygghetssystemen, desto större blir förtroendeklyftan. Det värsta är att det blir invandrare och flyktingar som får bära skulden för en politik de inte kunnat råda över.

Håkan Juholts agerande är inte värdigt en socialdemokratisk ledare. Han måste byta spår NU!

Visst förstår jag partiets vänsterkrafter som såg hoppet i Juholt, som bröt en långvarig högerdominans inom partiet och började prata om ideologi igen. Men det räcker inte, ska Juholt överleva måste han axla rollen som partiledare, sluta be om ursäkt, ta demokratin på allvar och delta i debatter i stället för att argumentera om han står till höger eller vänster om Jimmie Åkesson.