En motorcykel vägrar att stanna för polisen. Det föranleder en jakt i hastigheter på 250 kilometer i timmen, som slutar med att föraren omkommer i en våldsam krasch. Vems är skulden?

Fallet är från förra sommaren, men aktualiserades förra veckan med anledning av att en videofilm, från en polisbil som följde efter mc:n, dök upp på internet.

En polispatrull såg mc:n köra mot rött ljus på kvällen i centrala Stockholm. På mc:n satt en 22-årig förare och hans 17-åriga flickvän. Polispatrullen följde efter och hastigheterna blev snart extrema. Det länsvakthavande polisbefälet beordrade därför att efterföljandet skulle stoppas.

I stället följdes mc:n av en helikopter. Mc:n körde mot Södertälje, och längs motorvägens avfarter avvaktade polispatruller. I Södertälje vände mc:n och körde åter mot Stockholm. Då beordrade det vakthavande polisbefälet att samtliga polispatruller skulle hålla sig osynliga.

Klockan 22.15 körde mc-föraren rakt in i bommarna till ett vägarbete strax före en vägtunnel. Föraren omkom. Flickvännen som satt baktill överlevde mirakulöst utan allvarligare skador.

Direkt efteråt, på ett närmast reflexmässigt sätt, ifrågasattes polisens agerande. Tuffa frågor ställdes till ordningsmakten av journalister. Flickvännen fick däremot fritt spelrum för hårda anklagelser: "Polisen har tagit hans liv."

Granskningen upprepades förra veckan i Kalla Fakta i TV 4, till tonerna av dramatisk bakgrundsmusik. Återigen beskrevs mc-föraren som ett offer. Återigen ställde ingen frågan: Varför stannade han bara inte?

Ett annat omdiskuterat ingripande skedde i början av mars.

En guldsmedsbutik i Stockholm blev rånad av flera gärningsmän. Polisen larmades och hann ikapp rånarna som var på flyende fot. En av rånarna hade en startpistol, som ser ut och låter som en riktig pistol. Sannolikt avlossades startpistolen, enligt polisen. Polismännen sköt mot rånarna, som gav upp och greps.

Av 16 skott träffade tio fönstret till ett gym. Det var bara ren tur att ingen gäst eller personal skadades.

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, uttalade sig strax efter händelsen och sa att poliserna inte agerat "rättfärdigt". Något juridiskt resonemang framgick inte, varken om putativt nödvärn eller excess. Sådana onyanserade fördömanden upprepades av många, både proffstyckare och amatörtyckare, i såväl tidningar som på Twitter.

Den samlade mediala bilden gav intrycket att poliserna gjort fel, trots att ingen utredning har pekat på det.

Ibland misslycka tyvärr polisen med att följa lagar och föreskrifter. Så kan mycket väl ha varit fallet med både mc-jakten och skottlossningen. Men det måste betraktas som just misslyckanden, och inget annat. Att strävan var att göra rätt.

Det finns inget problem med en kritisk journalistisk eller en sunt analyserande allmänhet. Men det är problematiskt med en slentrianmässig misstro mot polisen.

Människan i polisuniform, som riskerar livet i 250 knyck och vid gripandet av beväpnade rånare, har en låg lön. När det inte ens ges uppskattning, utan mest misstänksamhet, vem vill då vara polis?

Vilket samhälle skulle vi få om alla som kör tillräckligt fort och viftar med pistoler i en stadsmiljö tillåts komma undan?