Att grundlagsskydda aborträtten kan tyckas vara oproblematiskt. Alla riksdagspartier står trots allt bakom den. Ändå riskerar en sådan grundlagsändring skapa problem –både för aborträtten och demokratin.
Grundlagen har en särskild status, den betyder mer än andra lagar. Den är tänkt att skydda demokratins kärna och de mest grundläggande principerna för vårt samhälle
Rätten till abort är viktig, men är inte något som ska regleras i grundlagen. Framförallt inte på det sätt som grundlagskommitténs betänkande beskriver. Lydelsen är för specifik. I stället för att tydligt klargöra människans rätt till autonomi över den egna kroppen, berörs bara abort. Det gör inte bara lagtexten snäv, utan riskerar också att förvandla grundlagen till ett politiskt slagträ, snarare än ett demokratiskt skyddsvärn.
För aborträtten är inte hotad i Sverige. Trots det anklagar vänsterblocket ofta framförallt Kristdemokraterna för att vilja begränsa rättigheten i syfte att skrämma bort väljare från tidöpartierna. Det är en taktik som helt bygger på falska anklagelser.
Regeringens svar är dock inte särskilt mycket bättre. I stället för att lyfta debatten och värna grundlagen väljer den att använda samma sandlådepolitik. Även om det blir tydligt att högerpartierna står bakom aborträtten, sker det till ett högt pris. Risken är att framtida regeringar också kommer använda grundlagarna för kortsiktiga politiska vinster, trots att alla förlorar på det i längden.
Om regeringen är intresserad av att vinna nästa val måste den sluta spela på vänsterns planhalva. Det är en farlig strategi att låta vänstern sätta agendan – särskilt när det innebär att grundlagarna används som ett verktyg i det dagliga politiska spelet.
Grundlagsförändringen tar inte heller hänsyn till den tekniska utvecklingen. För även om lagen är specifik är den också alldeles för vag när det gäller centrala aspekter, såsom tidsgränser för när aborter ska tillåtas.Detta är ett problem eftersom framtida medicinska framsteg kan komma att förändra förutsättningarna för abort. Ett av samtidens starkaste argument för abort är att fostret inte kan klara sig utanför livmodern. Argumentet försvagas dock för varje nytt tekniskt framsteg då fler och fler barn överlever tidigare och tidigare födslar.
Även om tanken om en starkare aborträtt är god, är detta inte rätt sätt. I stället för att missbruka grundlagarna borde abortförespråkarna försöka besvara frågan om när människolivet uppstår. Utan svar är aborträtten hotad på riktigt.