Att kriga mot knarket besegrar inte gängen

Ska Sverige kunna knäcka gängkriminaliteten bör alla strategier övervägas. Tiden måste vara över för moralism och önsketänkande.

Tullen och polisen beslagtar endast en bråkdel av den totala mängden narkotika som passerar Sveriges gränser.

Tullen och polisen beslagtar endast en bråkdel av den totala mängden narkotika som passerar Sveriges gränser.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2024-04-25 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

I november släpptes en rapport från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi med titeln "Bruk och straff – en ESO-rapport om kriminaliseringen av narkotikakonsumtion". Forskarna fann att kriminaliseringen och efterföljande straffskärpningar inte har följts av ett minskat bruk, och inte heller en minskad tillgänglighet. Uppgifter från rättsvårdande myndigheter tycks stödja forskarnas slutsats.

Under fjolåret beslagtog Tullverket över 11 ton narkotika. Det är mer än dubbelt så mycket som 2022 då 5,2 ton beslagtogs. Den i särklass vanligaste drogen cannabis ökade från 2,2 ton till 7,1 ton. Detta är dock blott en droppe i havet sett till vad som faktiskt når konsumenterna i slutledet. Våra vänner, grannar och kollegor. Hela denna gigantiska näring finansierar uteslutande fortsatt kriminalitet. De skjutningar och sprängningar som söndrar vårt land.

För ett par dagar sedan i Nynäshamn gjorde polisen ett av Sveriges hittills största beslag av kokain. Det tros handla om uppemot 1,5 ton. Att detta skulle ha någon större effekt på den kriminella världen i stort betvivlar dock Jale Poljarevius, underrättelsechef på polisen i region mitt: "Det bara rullar på. När man tror att man utplånat ett nätverk hittar de alltid nya vägar."

Sverige har nått en punkt där vi måste ställa oss frågan vilket det stora problemet är med narkotika. Är det att det finns risker med bruket, eller att systemet som det är konstruerat stärker de kriminella gängens makt? I flera decennier har vi försökt minska efterfrågan med moralistiska argument och uppfostrande pekpinnar. Vi har lagt ned oerhörda resurser på att eliminera varenda liten joint. Men det är ett krig vi förlorar.

En legalisering av cannabis, som Tyskland införde den 1 april, löser inte alla problem. Det riskerar att medföra nya utmaningar. Men en annan typ av narkotikareglering skulle kunna bli ett hårt slag mot gängens ekonomi. Det skulle även frigöra nödvändiga polisiära resurser för att bekämpa gängkriminaliteten i andra led. En utredare bör snarast få i uppdrag att grundligt se över detta.

Regeringen vidtar en rad åtgärder för att få bukt med gängkriminaliteten. Det är bra. Dessvärre saknas modet att vända på den kanske allra viktigaste stenen.