Nu har man i och för sig bara intervjuat en handfull respondenter, alla män, men resultatet är tydligt. Kompetens och fysiska krav är viktigare än jämställdhets- och mångfaldsmål.
"Jag tror nog de flesta brandmän vill ha människor som är duktiga och kompetenta. Det är nog ganska få som tycker att könet eller hudfärgen är en kompetens i sig självt", uttryckte en av de intervjuade. ”Vi har ju inte riktigt råd att kvotera in heller utan, bara ta in någon för att han kan språket, vi är ju så pass få folk… alla behöver ju ändå klara dom fysiska förutsättningarna också för att det ska funka”, förklarade en annan.
Resultaten verkar inte falla i särskilt god jord hos de som utfört studien. Anna Johansson, statsvetare vid Mälardalens högskola, menar att om brandmännen bara haft ”mer utbildning i jämställdhet och mångfald” hade de förstått bättre (SVT 18/3). Hon menar även att räddningstjänsten ”behöver börja med att se över sina rekryteringskrav och vad det är de premierar och marknadsför”.
Vid närmare eftertanke framstår brandmännens uppfattning som både sund och förståelig. Brandmannayrket är inte vilket yrke som helst. Vissa pass är inte tunga, farliga eller pressade medan andra pass kan vara rejält utmanande – till och med handla om liv och död.
Oförutsägbarheten gör att man inte kan planera verksamheten som andra. Ingen vet vad nästa larm innebär eller vem som då måste utföra de tyngsta uppgifterna. Därför bör alla brandsoldater ha samma grundförmåga. Att sänka kraven för att uppnå en viss köns- eller etnisk fördelning innebär en risk för både räddningstjänstens personal och de som behöver hjälp.
Samtidigt tyder inget i studien på att brandmännen skulle vara emot mångfald i sig. Tvärtom lyfts språkkunskaper och kulturell förståelse fram som värdefulla tillgångar i yrket.
Så trots att det går att ana en viss indignation hos Mälardalens högskola har brandmännen rätt. Mångfald och pluralism kan vara fantastiska verktyg för att förbättra en verksamhet, men får aldrig bli målet för verksamheten i sig. Räddningstjänsten är en samhällsbärande funktion där resultat – skydda liv, egendom och miljö genom att förebygga, hantera och begränsa olyckor och katastrofer – alltid måste få väga tyngst.
Därför är brandmännens pragmatism något som fler bör ta efter. Mångfald är ett medel för goda resultat, inte en trofé att visa upp.