Kirunadomen kommer att få konsekvenser

Det är många ur Transport uteslutna sverigedemokrater som får upprättelse genom domen. Frågan är nu hur facket ska hantera den.

Mats Fredlund (SD) vann i rätten mot Transportarbetareförbundet som fanns sakna skäl att utesluta honom.

Mats Fredlund (SD) vann i rätten mot Transportarbetareförbundet som fanns sakna skäl att utesluta honom.

Foto: Maria Unga/Kollage

Ledare2021-03-04 14:16
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Transport har konsekvent uteslutit medlemmar som är aktiva sverigedemokrater sedan 2004. Men inte förrän nu har frågan prövats ordentligt i domstol. Domen som föll i går i Stockholms tingsrätt gick dessutom helt på Kirunapolitikern Mats Fredlunds linje.

Domstolen slog fast att Transport inte hade rätt enligt sina stadgar att utesluta Fredlund på grund av att denne satt i kommunfullmäktige för SD. Rätten förtydligade att i uteslutningsärenden måste stadgarna tolkas på objektiv grund.

Därmed blev frågan om ett aktivt engagemang i SD innebär att vederbörande kan anses bedriva eller stödja en verksamhet som är oförenlig mot förbundets stadgar. Mer precist är frågan om engagemanget per automatik medför att man anses motarbeta förbundets mål om ”en samhällsutveckling på grundval av alla människors lika värde samt politisk, social och ekonomisk demokrati”.

Svaret är nej. En fördel med domen är att båda parter är helt överens om vad som har hänt, de behövde så att säga bara hjälp med att avgöra vem som hade rätt. Båda parter har åberopat Sverigedemokraternas principprogram från 2011, därtill har programmets huvudförfattare, SD-toppen Mattias Karlsson, hörts i rätten. Målet har varit viktigt för båda parter.

Nu har dock frågan avgjorts i domstol. Att vara med i SD innebär inte i sig att man motverkar en samhällsutveckling på grundval av alla människors lika värde. En lika stor seger för partiet som det är en förlust för förbundet.

Att utesluta aktiva sverigedemokrater men inte passiva har varit resultatet av en svår balansakt. Den vägen står nu inte längre öppen. Antingen får man helt enkelt gilla läget och inse att andelen sverigedemokrater kommer att fortsätta att växa. Eller så får man försöka ändra stadgarna så att det tydligt framgår att det inte är förenligt med förbundets verksamhet att vara aktiv Sverigedemokrat. 

En sådan förändring skulle kunna låta förbundet fortsätta utesluta aktiva sverigedemokrater. Men då lär det också börja koka bland dem som är passiva sympatisörer. Dessutom öppnar det dörren för en rättstvist kring huruvida en sådan uteslutning strider mot den uteslutnas föreningsfrihet med särskilt beaktande av de svenska fackförbundens särställning på arbetsmarknaden. Detta har tingsrätten inte tagit ställning i det aktuella målet.

Transport har nu mycket att fundera kring. Kanske är det dags att släppa partipolitiken och fokusera på att värna medlemmarnas intressen?