Lägg ned Allmänna arvsfonden snarast

Riksrevisionen föreslår i en granskningsrapport att Allmänna arvsfonden läggs ned.

I samband med dödsfall är många testamenten bra att. Gamla, nya och ett som hindrar ens tillgångar från att tillfalla Almänna arvsfonden.

I samband med dödsfall är många testamenten bra att. Gamla, nya och ett som hindrar ens tillgångar från att tillfalla Almänna arvsfonden.

Foto: ADAM IHSE / TT

Ledare2024-03-07 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Myndigheten anser att kontrollen av de bidragssökande är bristande. Det har till och med förekommit att projekt som fått pengar från fonden har kopplingar till organiserad brottslighet. Riksrevisionen vill att dagens arvsfond ersätts med ett nytt, mer robust system för att hantera arv efter avlidna personer utan arvingar och testamente.

Fonden bildades 1928 efter att arvsrätten begränsats. Syftet var bland annat att stärka kärnfamiljen på bekostnad av den bredare släkten. Man hade vid den tiden problem med att hitta alla kusiner och släktingar som i lag var berättigade till sin del av arvet. En del som sannolikt ändå var blygsamt med tanke på hur många som skulle ha sin bit av kakan. Att skapa en fond var därför en pragmatisk och sparsam lösning.

Pragmatism och sparsamhet är dock inte de kvaliteter som de flesta associerar arvsfonden med i dag. Under de senaste åren har det flera gånger uppmärksammats att fonden finansierat projekt med tveksam eller synnerligen blygsam samhällsnytta. Exempelvis läger för tjejer som vill bli proffs inom den mansdominerade e-sportvärlden. Det är inget fel med sådana läger, men frågan är om e-sportens skeva könsfördelning är ett tillräckligt samhällsproblem för att motivera arvsfondens fortlevnad.

Än allvarligare är pengarna som gått till brottslighet och till annan samhällsfarlig verksamhet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har tidigare slagit larm om att arvsfondens pengar använts för att finansiera antidemokratiska organisationer. Pengar har också gått till projekt som motverkar integration och jämställdhet. Något som SVT Uppdrag granskning uppmärksammade år 2022.

Allmänna arvsfondens upplägg är ovanligt i ett internationellt perspektiv. I många länder går den avlidnes arv direkt in i statskassan när det inte finns arvingar eller testamente. Ett liknande upplägg vore att föredra även i Sverige, kanske särskilt eftersom det är väldokumenterat att flera av statens kärnverksamheter går på knäna. Vi bör även återinföra kusiners rätt att ärva, vilket regeringen faktiskt utreder. Detta både eftersom familjer nu är mindre och teknologin finns för att lättare spåra potentiella arvingar.

Riksrevisionen gör rätt i att förespråka Allmänna arvsfondens avveckling. Det finns både mer effektiva och värdiga sätt att förvalta bortgångna medborgares arv. I första hand bör det gå till familj och släkt, och i andra hand till staten.