Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kräver att alla bensinstationer i landet ska rostskydda sina rör och ledningar för att förebygga risken för ett eventuellt läckage. Marken ska även saneras från gammalt spill, även det som tillkommit långt innan miljöfrågor stod på agendan. Slutdatum har satts till juli 2022.
Intentionen må vara god, men detta kräver enorma investeringar. Kostnaderna uppskattas att uppgå till mellan en halv miljon och tre miljoner kronor per mack. Den lilla macken i glesbygden som redan har en begränsad marginal kan inte täcka denna kostnad. De större kedjorna har möjlighet att göra det men har kanske ännu tydligare krav på lönsamhet.
Regeringen tycker inte att det finns skäl för oro över kostnaderna för de nya säkerhetskraven eftersom möjligheten att söka ett ekonomiskt stöd har tagits fram. Det stödet kommer dock endast att utbetalas i efterskott. Men problemet de mindre näringsidkarna har är ju att kunna investera i renoveringen från första början. Likvida medel saknas och bankerna är inte benägna att låna ut pengarna.
Samtidigt är det näringsidkaren som står för risken och kostnaderna för att drivmedel distribueras ut till konsumenterna. Varje transaktion inbringar skattepengar till staten. Färre stationer kommer betyda färre skattekronor.
Det handlar om ungefär 500 mindre stationer runt om i landet där ett flertal nu riskerar att behöva stänga ned.
Även en nedstängning är förenad med stora kostnader eftersom marken behöver saneras. Den som driver macken kan välja mellan att gå i konkurs och att bli stående med en personlig saneringsskuld utan inkomster.
Bensinstationen i glesbygden är dessutom ofta ombud för apotek, post, systembolag och bibliotek. Därtill fungerar den även som livsmedelsbutik och busstation. Dessa är alla vitala funktioner för de som har långt till allt. Vad händer med dem när mackarna inte kan leva kvar?
Mackdöden skulle också påverka samhällsviktiga funktioner såsom räddningstjänst eller hemtjänst. De kan bara operera i geografiska områden där de faktiskt kan tanka sina fordon.
I stället för att först straffas ekonomiskt för att man valt att bo eller driva företag på landsbygden och sedan kompenseras genom diverse bidrag borde alla ges rimliga förutsättningar från första början. Vi vill ha en levande landsbygd. På riktigt.