Mer förenar än skiljer Danmark och Sverige åt

När gränskontroller mot Sverige diskuterades i det danska folketinget år 2019 kom ett slags utfall från tidigare kulstötaren Joachim B. Olsen (LA).

Danmarks grundlagsdag är ett utmärkt tillfälle att påminna sig om vilka bra grannländer vi faktiskt har.

Danmarks grundlagsdag är ett utmärkt tillfälle att påminna sig om vilka bra grannländer vi faktiskt har.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2023-06-05 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

 Han listade att svenska barn inte ska kallas han eller hon, utan hen, könsneutrala leksakskataloger och män som vill amma som några av många skäl för att helt stänga gränsen till Sverige. Likväl ville han inte se varken stängda gränser eller gränskontroller. Han värnade nämligen möjligheten för svenskarna att obesvärade komma till Danmark för ett andrum från all den politiska korrektheten.

Även om rivaliteten numera är fredlig är det lite av en dansk nationalsport att driva med svenskarna. Ett av de mer hånfulla spratten var när Danmark anslöt till Per Bolunds (MP) initiativ att fasa ut utvinning av fossila bränslen till år 2050. Danmark kommer ha pumpat upp all sin olja långt innan dess. Det är ungefär som att Saudiarabien lovat att fasa ut sin grisproduktion.

Danmark och Sverige har ungefär lika mycket åkermark. Ändå producerar Danmark mat till 50 miljoner människor och Sverige till fem miljoner. Visst skiljer odlingsbetingelserna, men inte så mycket. Och denna imponerande produktion har uppnåtts trots att dansk politik under många år krävde att åkermarken skulle gödslas under ekonomiskt optimum.

Det förefaller helt enkelt finnas en större vilja att lösa saker i Danmark än i Sverige. Danskarna fokuserar mer på lösningen och svenskarna mer på problemen. Det är förmodligen därför debattklimatet skiftar mellan länderna.

I Danmark räds man inte att prata om problem och lösningar, vilket ger en bredare debatt om mer. Även i känsliga frågor. I det mer nervösa Sverige är fler ämnen tabu. Varpå de förblir olösta.

Den danska viljan att lösa problem har dock inte alltid fallit väl ut. Under pandemin tvingade statsminister Mette Frederiksen (S) i syfte att undvika smittspridning mellan människor och mink igenom en lagvidrig avlivning av landets alla minkar. Efter hot om riksrätt utlyste Frederiksen nyval.

Svenskar och danskar är också lika styva i korken. Fast på olika sätt. Danskarna förkastade ju under alldeles för många år vanliga betalkort som Visa och Mastercard till förmån för det inhemska Dancard. Man har också haft en lång och märklig vana att servera ett korvbröd till två pölser. Att dessa traditioner överges är ett välkommet tecken på ett mer civiliserat Danmark.

Det är med svenska mått fortfarande ociviliserat såtillvida att starköl är en lunchdryck och på en av de mest kända bilderna på Dronning Margrethe dricker hon en apelsinjuice, röker en cigarett och äter ett korvbröd. Det finns också en fantastisk bild på Dronningen iförd en blommig regnjacka. Denna livsglädje är tråkigt nog sällsynt i Sverige.

Kanske är det den här syskonlika tävlan som gjort att inte bara Danmark och Sverige, utan hela Norden utvecklats väl. Vi är jämlikar som sporrar varandra till framgång. Med dansk grundlagsdag dagen innan vår nationaldag är det bra att minnas att lika stolta som vi är över våra egna länder, lika stolta ska vi vara över varandra.