Ministern: Det behövs fler svenskar i Bryssel

Den nionde maj var det Europadagen. EU-minister Jessica Rosencrantz (M) vill se ett större EU och fler svenskar i EU.

EU-minister Jessica Rosencrantz (M) berättar hur hon och regeringen ser på EU och framtiden.

EU-minister Jessica Rosencrantz (M) berättar hur hon och regeringen ser på EU och framtiden.

Foto: Jakob Åkersten Brodén/TT

Ledare2025-05-12 02:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Hur ser du på vår roll i EU i dag – är Sverige ett inflytelserikt medlemsland?

– Ja, sen är det min uppgift att hela tiden se till att vi får ännu mer inflytande och genomslag, så jag blir ju aldrig nöjd. Den här regeringen arbetar på ett annat sätt än tidigare regeringar för att vara mer proaktiv än reaktiv – att vi ska påverka förslagen innan de ens läggs fram. 

Hur vill du att Sverige ska påverka EU:s framtida utveckling?

– Här är det två ben vi fokuserar på. Det ena handlar om försvar och säkerhet tillsammans med stödet till Ukraina. Vi har ett krig på vår kontinent. Det ukrainska folket kämpar inte bara för sin fred och frihet, utan också för hela Europas.

– Det andra benet handlar om konkurrenskraft. Ska vi ha råd att investera i vår försvarsförmåga måste vi ha en konkurrenskraft som säkrar tillväxt och välstånd. Det måste kort sagt bli enklare att driva företag i Europa.

Sverige har ofta infört hårdare regler än vad EU kräver vilket i praktiken diskriminerat svenska hushåll och företag. Hur arbetar du för att Sverige ska sluta med det här, och gå med i EU "på riktigt"?

– Du har helt rätt om överimplementering. Där har Sverige stuckit ut då vi haft en tendens att införa massa extra krav när vi infört EU-regler. Det är någonting som den här regeringen försöker ändra på. Bland annat genom att ha tillsatt ett implementeringsråd som kommer med viktiga inspel för att bidra till att vi i Sverige implementerar nya regler göra på samma sätt som övriga EU. Det ska inte vara jobbigare och svårare att driva företag i Sverige än i andra länder.

Hur vill du öka svenskarnas intresse och engagemang för EU-frågor?

– Mycket handlar om att påminna om att även om EU-politiken förvisso är utrikespolitik och samarbetet är vår viktigaste utrikespolitiska plattform, är det i högsta grad inrikespolitik. EU reglerar och påverkar ju allt från konkurrenskraft och miljö till försvar och säkerhet. Att ta EU närmare på det viset. Sen är det viktigt att minnas att det spelar roll hur man röstar även till EU-parlamentet. Jag vill också poängtera att vi måste få fler svenskar in i EU-institutionerna.

– Där jobbar regeringen bland annat för att få fler unga att söka sig till College of Europe, en inkörsport till många EU-jobb, och för att fler svenskar ska söka praktik eller jobb inom EU-politiken. Det behövs fler svenskar i Bryssel, helt enkelt.