Minns vems fel det är när du står utan mjölk

De rödgröna tjatar om att maten är dyr. Men när de har chansen att göra något åt det försöker de göra maten ännu dyrare.

Än så länge finns det svenska mjölkkor. Men hur länge det är så återstår att se.

Än så länge finns det svenska mjölkkor. Men hur länge det är så återstår att se.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Ledare2025-04-04 00:07
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Dagen efter att remissvaren på utredningen om stärkt konkurrenskraft i animalieproduktionen skulle varit inne, röstade riksdagen mot ett av de mest avgörande förslagen i utredningen – att göra förändringar i beteskravet. Trots att regeringen inte ens presenterat något konkret lagförslag.

Beteskravet innebär att nötkreatur över sex månader, utom tjurar, ska vara ute sex timmar per dygn under 60 till 120 dygn beroende på region. Ett krav landsbygdsministern, utredningen och lantbrukare vill slopa för mjölkkor i lösdrift. På goda grunder. Det rigida kravet fördyrar produktionen, går ut över djurens hälsa och välbefinnande och tvingar lantbrukarna att prioritera investeringar i bete framför förbättringar i stallarna.

Men S och MP håller inte med, utan menar att det är alla tiders. Trots att inget annat land har ett beteskrav som det svenska. Att en handfull svenska politiker skulle veta något en värld av proffs och yrkesverksamma har missat faller på sin egen orimlighet.

L röstade mot S-förslaget men har tidigare drivit samma linje som de rödgröna. Till exempel när partiets riksdagsledamot Camilla Mårtensson och dess landsbygdspolitiska talesperson Elin Nilsson i ett misslyckat försök att visa att de minsann kan mer om mjölkkor än lantbrukarna själva, åkte och tittade på köttraskor – en helt annan typ av djur med helt andra behov.

Tyvärr lade C och SD ner sina röster och lät på så vis de rödgröna köra över utskottets, läs Tidös, linje. Trots att beteskravet gäller under sommaren babblade SD om skydd mot vinterväder. Att de här partierna får landsbygdsröster måste bero på någon form av missförstånd.

Ännu mer anmärkningsvärt är att de rödgröna under omröstningen också ville exportera hårda svenska lagar till EU – utom när det gäller obedövad slakt. Alltså att halspulsådern skärs av utan föregående bedövning, vilket leder till en utdragen och plågsam död. Det är en rimlig gissning att de politiker som annars gärna talar om djurskydd accepterar detta för att inte stöta sig med sina nya väljargrupper.

Men även här går de rödgröna bort sig. Försäljningsstatistiken visar att en ganska stor grupp inte firar jul och gärna äter nötkött. Men statistiken visar också att det viktiga är att det är nöt eller lamm, inte att det är religiöst slaktat. De rödgröna lyckas alltså både försämra djurskyddet och kränka sina väljare genom att förutsätta att de är mer radikala än de faktiskt är.

Riksdagsledamoten Matilda Ernkrans (S) triumferande "Vi vann" på X handlar alltså om politiskt spel framför faktiska förbättringar för både djur och människor. När mjölkbönder tvingas lägga ner och livsmedelspriserna fortsätter stiga, minns då vilka som lade krokben för svensk livsmedelsproduktion. Minns vilka som medvetet valde att fördyra och försvåra för dem som ser till att det fortfarande finns svensk mat på hyllorna.